Szabó Magda emlékére: 15 éve hunyt el minden idők egyik legsikeresebb magyar szerzőjeA kép forrása: Fortepan

Az első világháború vége felé 105 évvel ezelőtt született a XX. század egyik legtermékenyebb magyar írója, Szabó Magda. Versei, drámái és regényei kiemelkedő alkotások, amelyek közül nem egyet film vagy sorozat formájában fel is dolgoztak. Életműve 52 könyvet számlál. A mai napon 15 éve hunyt el.

Debreceni diákévek

Szabó Magda 1917 őszén látta meg a napvilágot Debrecenben. Apja már egészen pici gyermekkorától gondosan figyelt rá, hogy megszerettesse vele az ókori kultúra és a latin nyelv iránti szeretetet. Az édesanyjától hallotta mesék pedig a későbbi gyermekregényeit és ifjúsági regényeit ihlette.

Debrecenben érettségizett 1935-ben majd 1940-ben a Debreceni Egyetemen szerzett magyar-latin szakos tanári és bölcsészdiplomát. Ezt követően előbb a debreceni Református Leányiskolában, majd Hódmezővásárhelyen tanított. Az ’50-es években Budapesten is tanított, diákja közé tartozott Egri János és Kovács P. József is.

Költő és író

Szabó Magda első műve 1947-ben jelent meg Bárány címmel, ez egy verseskötet volt. Még ebben az évben megkapta a Baumgartner-díjat, de még aznap el is vették tőle, sőt, még az állásából is elbocsátották. Ezt követően bő tíz évig, 1958-ig nem is adták ki egyetlen művét sem.

1958-ban aztán több híres regénye is megjelent: a Mondják meg Zsófiának!, a Freskó és a Bárány Boldizsár mellett a Neszek verseskötet is a boltokba kerülhetett. 1959-ben jelent meg Az őz című regénye, amely a Freskóval együtt meghozta számára az országos hírnevet.

Több regénye is történelmi témákat bontott ki, az Ókút, a népszerű Régimódi történet és a Für Elise a szülei gyermekkorát és XX. század eleji Debrecent mutatta be. A Kiálts, város szintén Debrecen múltját tárja az olvasók elé, de foglalkozott drámáiban az államalapítással is.

Ismertek gyermekeknek és az ifjúságnak szóló regényei is, mint az Abigél, a Mondjátok meg Zsófikának és az Álarcosbál, amelyekben megmutatkozik pedagógusi elkötelezettsége is.

Adaptációk

Több regényéből és írásából készült film vagy sorozat az évtizedek során. 1971-ben jelent meg a Danaida Törőcsik Marival és Tolnay Klárival. 1978-ban indult a népszerű Abigél sorozat, 1981-ben pedig a Tündér Lala debütált. 2006-ban készült el a Régimódi történet adaptációja, míg jóval halála után, 2012-ben Az ajtó, legutóbb pedig 2019-ben a Pilátus adaptációja.

Szerelmi élete és halála

Szabó Magda 1947-ben ment feleségül Szobotka Tiborhoz, akivel egészen az író és irodalomtörténész haláláig egy párt alkottak. Kapcsolatukról 1983-ban a Megmaradt Szobotkának című kötetben állít emléket, ettől kezdve ő is kezelte néhai férje hagyatékát.

Az írónő nem sokkal a 90. születésnapja után otthonában hunyt el olvasás közben.

#5

73 Pilátus  (2019)

(4)

dráma

HBO Max

Dombrovszky Linda rendező adaptálta a televíziók képernyőire Szabó Magda népszerű régényét, mely világszerte több mint 12 nyelven jelent meg. Egy történet a szeretet tragikus... több»

#4

62 Danaida  (1971)

(2)

játékfilm

Csanády Katalin viharos szerelmi világának története, amelyet keresztülsző az árulás, a szenvedés és persze a szenvedély is. több»

#3

80 Tündér Lala  (1981)

(3)

családi

Tündérországban mostanában egyre furcsább dolgok történnek, s mögöttük minden esetben Irisz királynő kisfia, Lala áll. Most például ismét eltűnt, s ráadásul elvitte a... több»

#2

86 Az ajtó  (2012)

(9) (5)

dráma

Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film,... több»

#1

90 Abigél  (1978)

(10) (4)

dráma

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja... több»