2024.06.26 10:40 JRD Olvasottság: <100x
0

4* kapott,  de egy csillag igazából csak a történetnek magának szól

Lois Lowry regényét 1993. április 16-án adtak ki. Magyar nyelven pedig 2001-ben jelent meg.

Könyvben nekem tetszett a történet, így érdeklődéssel vártam, hogy filmben is megnézhessem. Bevallom, egyrészt nem tetszett (könyvben jobban érzem), másrészt rajongtam érte. Ez az ambivalens érzés minden alkalommal megmaradt bennem, akárhányszor is néztem meg.

4* kapott,  de egy csillag igazából csak a történetnek magának szól

Ez az antiutópisztikus történet sok kérdést vethet fel a figyelmes (olvasóban), nézőben.

A történetet már a 90-es években Jeff Bridges meg akarta filmesíteni, és a tervek szerint az édesapja, Lloyd Bridges alakította volna az Örökítőt. Ám a színészlegenda időközben elhunyt. A forgatást egyébként több dolog is akadályozta, míg végül elkészült a film.

Olvasva kavarogtam bennem a gondolatok, és látva a filmet még inkább elgondolkodtatott.

Az utópia csodás dolog lehetne, azonban komoly érvek szólnak a megvalósítása ellen.

Ez a történet kezdetben úgy tűnik, hogy a megvalósult utópia csodájában élhetnek a történet szereplői, ám hamar érezni kezdi az olvasó/néző, hogy bizony valami nagyon nem stimmel. Hiszen szinte csak pozitív emberi érzések uralkodnak az embereken, és valahogy még sincs meg a valódi élet, az igazi boldogság fílingje. A történetben haladva azonban mindenre fény derül. Hogy tulajdonképpen mily hatalmas árat is fizetett az emberiség az utópiáért.

A filmben van egy rész, amit szerintem minden jóérzésű ember nagyon nehezen tud végignézni (még akkor is, ha tudja, hogy ez egy film). Alexander Skarsgard profi módon volt képes tolmácsolni a jelenetet, és ezért még inkább felkavarta az ember lelkét. Ám nem fogom elárulni, hogy melyik ez a jelenetet. Ahhoz, hogy ezt megtudd, meg kell, hogy nézd. Ugyanis érdemes.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

dráma | romantikus | sci-fi

A jövőben a világ szinte ideális. Nincs szenvedés, boldogtalanság, ám az élet színtelen és uniform. Jonas is megkapja feladatát, melynek folytán azonban rájön, látszólag... több»

0