Lois Lowry regényét 1993. április 16-án adtak ki. Magyar nyelven pedig 2001-ben jelent meg.
Könyvben nekem tetszett a történet, így érdeklődéssel vártam, hogy filmben is megnézhessem. Bevallom, egyrészt nem tetszett (könyvben jobban érzem), másrészt rajongtam érte. Ez az ambivalens érzés minden alkalommal megmaradt bennem, akárhányszor is néztem meg.
Ez az antiutópisztikus történet sok kérdést vethet fel a figyelmes (olvasóban), nézőben.
A történetet már a 90-es években Jeff Bridges meg akarta filmesíteni, és a tervek szerint az édesapja, Lloyd Bridges alakította volna az Örökítőt. Ám a színészlegenda időközben elhunyt. A forgatást egyébként több dolog is akadályozta, míg végül elkészült a film.
Olvasva kavarogtam bennem a gondolatok, és látva a filmet még inkább elgondolkodtatott.
Az utópia csodás dolog lehetne, azonban komoly érvek szólnak a megvalósítása ellen.
Ez a történet kezdetben úgy tűnik, hogy a megvalósult utópia csodájában élhetnek a történet szereplői, ám hamar érezni kezdi az olvasó/néző, hogy bizony valami nagyon nem stimmel. Hiszen szinte csak pozitív emberi érzések uralkodnak az embereken, és valahogy még sincs meg a valódi élet, az igazi boldogság fílingje. A történetben haladva azonban mindenre fény derül. Hogy tulajdonképpen mily hatalmas árat is fizetett az emberiség az utópiáért.
A filmben van egy rész, amit szerintem minden jóérzésű ember nagyon nehezen tud végignézni (még akkor is, ha tudja, hogy ez egy film). Alexander Skarsgard profi módon volt képes tolmácsolni a jelenetet, és ezért még inkább felkavarta az ember lelkét. Ám nem fogom elárulni, hogy melyik ez a jelenetet. Ahhoz, hogy ezt megtudd, meg kell, hogy nézd. Ugyanis érdemes.
Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

73 Az emlékek őre (2014)
dráma | romantikus | sci-fi
A jövőben a világ szinte ideális. Nincs szenvedés, boldogtalanság, ám az élet színtelen és uniform. Jonas is megkapja feladatát, melynek folytán azonban rájön, látszólag... több»
Szereplők: Meryl Streep, Jeff Bridges, Katie Holmes, Taylor Swift, Alexander Skarsgård