Az első négy film után egy ideig szüneteltettem az Alien-filmmaratonomat, főleg a negyedik után, mert az és az azelőtti a klasszikus hatást alaposan lerontották. Eredetileg a tavalyival akartam folytatni, de gondoltam, jobban járok, ha előbb ezeken esek túl (+a Covenant).
Ez a film, Ridley Scott rendezésében, igen közel áll az eredetihez, hiszen ez önmagában az előzményekről szól. A 21. század vége felé, amikor már nagyobb divat az űrutazás, azon belül új űrkolóniák keresgélése. Ebben az emberiség eredetére ásnak le... Mármint a franchise-ban, nem a valóságban, tehát nem a Bibliában megírt ember teremtésének a történetéről.
Szóval itt szerfelett fiktív, és számos bonyodalmat vetít előre. Az, hogy egy brutális óriáslénnyel akarnak találkozni, hogy számon kérjék azért, mint közben kiderült, amiért az emberek ellen fordultak. Hiszen ott találtak rá a szunnyadóra, ahol a fegyvereiket, az élő "játékszereiket" próbálgatták. És ezután jött az egyik kedvenc részem: az, ahol az eredetiben is látott űrhajó előjön, én csak valamiért "patkófánk"-nak nevezem. :)
A bonyodalmaknál a film nem megy bele túl sok részletbe, és azon lények bolygóját sem látjuk, sőt inkább cliffhangeres zárást kapunk, az eredetivel való összekapcsolása, és részletesebb helyszínbemutatása mindenért pótol. Köztük is a teleszkópos csontvázas alakért, akiről megtudtuk, hogy űrhologram-navigálást végzett. Azért mázli, hogy nem jutott el a Földre.
Persze, a kulisszák mögé lesve, meg ismervén a háttértörténetet, akkoriban eléggé korlátozott volt a filmtechnika, Ridley Scottot pedig az első Csillagok háborúja-film inspirálta azon űr sci-fi elkészítéséhez, és akár apró motívumnak is tekinthető.
Eredetileg hármast akartam adni rá, de a végén a nagy önfeláldozás nagyobbat dobott a filmen, és a csapatról is elmondja, milyen hősiesek. 10/7,5

76 Prometheus (2012)
Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»
Szereplők: Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Peter O'Toole, Guy Pearce