Az úgynevezett elmegyógyintézet falai közt játszódó horrorfilmek, ha nem is voltak soha a kedvenceim, de úgy nagy általánosságban kedvelem eme zsánert, hisz már a helyszín választásával nagyjából sikerül is egy kellő atmoszférát megteremteniük az adott filmhez. Nos a 2004-ben bemutatott Őrültek háza című film is ott porosodott már évek óta az egykori DVD-gyűjteményemben, és mivel a múltkori pakolászás során rájöttem, hogy évek óta nem láttam már egy jó elmegyógyintézetes horrorfilmet, ezért hát időszerűnek éreztem, hogy újranézzem jelen produkciónkat, ugyanis nagyon is úgy rémlett, hogy a William Butler rendezésében készült Őrültek háza igencsak egy jó film volt annak idején. Lássuk hát, hogy milyen is volt az Őrültek háza című film!
Mint fentebb említettem, az olyan horrorfilmek, amelyeknek a történetét egy elmegyógyintézet falai közé helyezik, azok többségének egyből sikerül egy egész korrekt hangulatvilágot megteremteniük, hisz kevés félelmetesebb dolog létezhet annál, ha egy mentális betegekkel teli intézetben egyik napról a másikra elkezdenek elhalálozni az ápolók és az orvosok. Ráadásképpen pedig ha az intézetben egyértelműen érzékelhető az, hogy itt valami nagyon nem stimmel (elég csak, ha belegondolunk a filmben látható alagsori részbe). De ne szaladjunk történetileg ennyire előre a filmben, ugyanis már a kezdeti képsorok is tartogatnak némi meglepetést, és itt elsősorban a 2000-es évek elején oly sokszor alkalmazott hirtelen vágásaira gondolok, amelyek csak egy pillanat erejéig fedik fel magukat, de amit ott láthatunk, az többségében igencsak felkavaróak lehetnek. Nos itt még jómagam egyértelműen a horror műfajába soroltam volna jelen filmünket, majd ahogy egyre jobban haladunk előre a cselekményben, úgy válik sokkal inkább egy rejtélyközpontú, misztikus (olykor kissé természetfeletti) thrilleré William Butler filmje. Mindezt persze egyáltalán nem bántam, ugyanis ahogy haladunk előre a történetben, úgy válik egyre csavarosabbá és egyre rejtélyesebbé is mindaz, amit láthatunk, de valahogy egy idő után az elmegyógyintézet nyomasztó atmoszférája kezd kissé felhígulni, és így egyre többet veszít a horror stílusjegyeiből jelen filmünk. Szerencsére azért a történet végére azért a készítők is a fejükhöz kaphattak, és legalább elegendő brutalitást csempésztek a filmvégi eseménysorokba, és hát a végső csavarra sem mondhatjuk azt, hogy könnyedén felejthetnénk, és talán ez is menti meg az Őrültek házát az én szememben az átlagos minőségtől. Merthogy annak idején effajta befejezéssel kevés film rukkolt azért elő.
Tehát maga a film története, amelyet William Butlernek és Aaron Strongoninak köszönhetünk, egész jóra sikeredett. Nagy szerencsére a film főhősét alakító Joshua Leonardot is csak dicsérni tudom. Viszont a film további fontosabb szereplői közül leginkább a női főszerepet alakító Jordan Ladd okozott egy kisebb csalódást, ugyanis kissé sótlannak éreztem az alakítását, ráadásképpen pedig a filmbéli intézet igazgatóját alakító Lance Henriksennek pedig nem igazán biztosítottak túl nagy jelentőséget a történetben.
Tulajdonképpen az Őrültek háza egy tipikus puzzle thriller, csipetnyi horror beütéssel, amely szándékosan terelgeti a nézőjét mellékvágányokra, zsákutcákba, de a játékidejének a végére minden a helyére kerül. Nálam egyértelműen a meglepő és egyben szokatlan befejezés emeli ki az átlagos filmek felhozatalából. Emiatt pedig ha halványan is, de jár a négy csillag neki.

75 Őrültek háza (2004)
Dr. Clark Stevens éppen hogy csak befejezi egyetemi tanulmányait, máris egy szörnyű intézmény falai közt találja magát. A Cunningham Hall Ideggyógyintézet az átlagosnál is... több»
Szereplők: Lance Henriksen, Natasha Lyonne, Leslie Jordan, Joshua Leonard, Jordan Ladd