Az első 10-15 percben Churchill bemutatása nem sok jóval kecsegtetett. Harsányi Gábor szinkronja számomra elidegenítette a karaktert, így alig várom, hogy eredeti nyelven is megtekinthessem.
A legsötétebb óra nem nagy időintervallumot ölel fel (alig egy hónapot), mégis rengeteg mindent bemutat. Részletes képet kapunk Churchill megválasztásáról, arról, hogyan élte meg ezt az időszakot magánemberként és politikusként egyaránt, valamint miként próbálta kezelni Anglia kilátástalan helyzetét. Másrészt remek háttérinformációt nyújthat a tavaly nyáron bemutatott Dunkirk mellé. Mivel előbb láttam Nolan filmjét, sokkal könnyebb volt átlátni és átérezni a nagyhatalmi vitákat.
A film előtt egy gyors Wikipédiás áttekintést is beiktattam, ekkor tudtam meg, hogy Churchill festésszel is foglalkozott. Ennek ismeretében külön dicséretet érdemel a film aprólékossága: a miniszter szobájában festővászon és félbehagyott festmények is feltűnnek. A díszletek, valamint a néha bevágott, madárperspektívából mutatott háborús jelenetek is lenyűgözőek.
A film lassabb tempójú, és minden lényege a párbeszédekben rejlik. Gary Oldman pedig mesterien hozza Churchill karakterét, biztosítva, hogy a néző egy percre se unatkozzon. Maximálisan átadja a figurában rejlő érzelmeket: a tárgyalótermekben határozott állásfoglalást mutat, otthon viszont sokkal inkább a bizonytalanság jellemzi. Oldmant mindig is nagyszerű színésznek tartottam, de ezzel a szereppel végleg bebizonyította tehetségét.
A legsötétebb óra kiválóan sikerült történelmi- és életrajzi dráma, amely a háború egy ritkábban látott oldalát ismerteti meg velünk. Akik azonban inkább a frontvonalon játszódó, akciódús háborús filmeket keresik, valószínűleg csalódni fognak.

80 A legsötétebb óra (2017)
dráma | életrajzi | háborús | történelmi
Winston Churchill közvetlenül Nagy-Britannia miniszterelnökének való megválasztása előtt egy súlyos választás elé került. Döntenie kellett, hogy egy stabil és kedvező... több»
Szereplők: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, David Strathairn, Ben Mendelsohn, Stephen Dillane