2024.07.05 12:57 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Egy jó ötlet, gyenge kivitelezésben

Ritkán szoktam rávetni magamat azon filmekre, amelyeket az ismerőseim ajánlanak megtekintésre (jobban szeretek magamnak keresgélni), de persze azért vannak olykor kivételek. Tehát egy ismerősöm ajánlotta a figyelmembe a Nicholas Woods rendezésében készült The Axiom című filmet, és mivel az égvilágon semmit nem hallottam eme alkotásról, gondoltam, teszek is vele egy próbát. A film előzetese alapján amolyan tipikusan egyszeri horrorfilmnek tűnt, viszont maga a történetének mégis sikerült némi kíváncsisággal eltöltenie, merthogy az nem tűnt rossznak. Lássuk hát, hogy milyen is lett a The Axiom című film!

Elöljáróban azzal kezdeném, hogy mindig nagyra tudom értékelni azon filmeket, amelyeknek a története nem feltétlenül a leggyakrabban használt klisékre épít csak, hanem kicsit megpróbál bevállalósabb lenni, és talán egy fokkal szokatlanabb az a bizonyos témaválasztása. Úgy gondolom, hogy jelen filmünk esetében is pont ez volt a helyzet, ugyanis volt egy egészen érdekes kezdeti ötlet azzal kapcsolatosan, hogy miről is akar majd szólni eme produkció, csak hát ismételten az a fránya forgatókönyv, amit szintúgy Nicholas Woodsnak köszönhetünk, valahogy kimondottan csapongó lett.

Egy jó ötlet, gyenge kivitelezésben

A film játékidejének az első harmadára egy pillanatig sem tudnám azt írni, hogy túl sok eredetiséget tartalmazott volna, ugyanis a fiatalok egy csoportja útra kell hogy megtaláljanak valakit, aki a közelmúltban egy erdőben eltűnt felállást követi, és hát valljuk be, e témakörben kaptunk már számtalan horrorfilmet. A film első harmadával kapcsolatosan még két dolgot fedeztem fel, az egyik, hogy a forgatókönyvíró megpróbált minél több információval szolgáltatni a filmbéli karakterek háttereikkel kapcsolatosan, aminek én személy szerint kicsit örültem, hisz így nem csak egy papírvékonyságú karakterekért kell majd talán izgulnom a film hátralévő játékidejében. Sajnos viszont a film eme periódusában sok izgalmat, avagy feszültséget nem igazán fedezhetünk majd fel. Szerencsére mindez azért nem mondható el a film játékidejének a második harmadára, merthogy itt aztán durr, belevágnak a dolgokba. Kapunk is megfelelő mennyiségű misztikumot, ráadásul még egy csipetnyi horrorérzést is. A film eme periódusán éreztem azt, hogy a forgatókönyvíróra (aki egyben a rendezést is magára vállalta) valószínűleg nagy hatással lehetett a Sam Raimi által rendezett Evil Dead című horror klasszikusa. Sajnos persze eme filmbéli szakasznak is megvoltak a negatívumai, az egyik, hogy bár a történet elején aránylag egészen korrektül fel lettek építve a filmbéli karakterek, de sajnos az őket alakító színészek finoman szólva sem teljesítettek valami túl jól a szerepükben. Míg a másik negatívum, hogy a filmbéli horrorisztikus jelenetekről igencsak sok esetben érezhető az alacsony költségvetés.

Mindezek még bőséggel elegendőek lettek volna egy totálisan átlagosnak nevezhető misztikummal fűszerezett horrorfilmes élménynek, de, hogy ezt végül némileg nálam lerontsák, arról a film történetének az utolsó harmada gondoskodott sajnos. Merthogy eme periódusban éreztem leginkább azt a film forgatókönyvíróján, hogy mintha maga sem igazán tudta volna azt, hogy miként is kéne egy épkézláb lezárást kanyarítania a történetéhez. Merthogy a magyarázatok, amiket végül kapunk, olyanok lettek, amilyenek, ráadásul csak újabb és újabb kérdéseket generál majd a nézőiben, és hát a történet lezárását is teljesen elkapkodták.

Mindent egybevéve nem lett volna a The Axiom egy gyenge film, ha kicsit konkrétabb elképzelésekkel íródott volna meg az a bizonyos forgatókönyv, és ha mondjuk egy kicsivel jobb színészi alakításokat láthattunk volna benne, de ha mindezek végül teljesültek is volna, akkor se éreztem azt jelen produkciók esetében, hogy egy közepesnél erősebb film születhetett volna belőle. Így pedig marad hát a két csillag a filmre.

55 The Axiom  (2019)

horror

McKenzie és testére, Martin pár barátjukkal megpróbálják megtalálni eltűnt testvérüket, Marylynt, akinek egy erdőben veszett nyoma. Csakhogy az erdőben olyan veszélyekkel kell... több»

0