2022.06.17 21:59 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
3

Gothic horror, ami ma is ütős.

Richard Marquand, sajnos nem teljesedhetett ki korai halála miatt. Azért azt ne felejtsük el, hogy ő rendezte a Return of the Jedit, a Tű a szénakazalbant, a Kicsorbult tőr és a A Beatles születése filmeket is.

Persze, nem teljes a lista, de azért bevallhatjuk, ezek nem semmi filmek voltak, még ma is klasszikusak.

Egy kicsit elkanyarodva a filmtől...

Mostanság ismét észrevettem, hogy megint feltűntek a "pontgyűjtők", akik természetesen a filmeket nem látták, csak bődületesen nagy semmiket írnak, hogy lássuk, ők aztán itt vannak, és aktívak.

Semmitmondó mondatok, idióta érdekességek, csak nem értem ennek az apropóját.

Fejfájdító!

Na, de hagyjuk is ezeket az "esztétákat", nézzük, mit mutat ez a gyönyörű képekkel operáló gótikus horror.

Egy házaspárról szól a sztori, ahol a férfi, Pete Danner (Sam Elliott) és a feleség, Maggie Walsh (Katherine Ross) csavarognak a gyönyörű Angliában. Teszik ezt vidáman és önfeledten, hiszen egy visszautasíthatatlan ajánlatot kapnak Jasontól (John Standing), akit pechjükre majdnem elütnek motorjukkal.

Szerencséjükre a balesetet megússzák egy pár horzsolással. A párt a férfi elviszi a limuzinján a kastélyába, ahol egy gyönyörű lakosztályban el is szállásolja őket.

A kastély kezd egyre furább lenni, ahogyan az szokott lenni. Már Adams nővér (Margaret Tyzack) is félelmetes személyiség, de ekkor Jason szőrén-szálán eltűnik, és a csapokból csak tűzforró víz folyik.

Reggelre egy fura társaság kezd a kastélyban gyülekezni. Clive (Roger Daltrey), Karl (Charles Gray) és többek között Maria (Marianne Broome), de ez még csak a kezdet.

Maggie-t egy hagyatéki tárgyalásra hívják meg, egyre jobban összezavarodik, legszívesebben már eltűnne a férjével együtt, de ez sajnos nem jön össze. Ráadásként a vendégek sorban elkezdenek kegyetlen körülmények között meghalni.

Korai jump cutok és az elmaradhatatlan freeze frame-k, amiket az operatőrök, Alan Hume és Dick Bush tökéletes precizitással alkalmaznak. Csodálatos díszletek, pörgős és érdekes forgatókönyv, amit Paul Wheeler, Patrick Tilley és Jimmy Sangster szereztek.

A zenéről Michael J. Lewis gondoskodott.

A halálnemek színesek és kegyetlenek is egyben. Van itt úszómedence, üvegszilánkok, szénné égetés és kutyákkal való felfalatás.

Hogy ki a gyilkos?

Pete rálő egy nyílpuskával, a többi már titok.

Suspense és gore rajongók figyelem!

Kötelező darab.

Én magam csak epret rágcsálok, és kellemesen elnyúltam az ágyban.

Az élmények mindent kárpótolnak!

horror

Margaret (Katharine Ross) építész Amerikában. Egy ismeretlen angliai férfi levélben felkeresi, mert szüksége lenne a szakértelmére, és egyből küld neki 50 000 dollárt is.... több»

3