2025.03.21 07:59 Bafam Olvasottság: <100x
0

Az I. évad rendkívüli, egy fiatal amerikai árva lány sakktörténete...

Rendkívül jó lett ez a 7 részes mini sorozat, mely egy ifjú amerikai árvaházban felnövő lány saktörténetét mutatja be. A sorozat tele van drámával, kudarccal, lemondással, de egyben a siker is megjelenik az epizódokban, mely az utolsó hetedik részben csúcsosodik ki, amikor is Orosz földön egészen pontosan Moszkvában győzi le a mindössze huszonhárom éves amerikai lény az orosz nagymestert, mely abban az időben (hidegháború) óriási nagy tettnek számított. Nao de ne szaladjunk ennyire előre, menjünk csak szép sorjában. e.

Véletlenül akadtam rá erre a filmre, igazából nem is film, hanem sorozat, ha jól tudom, a Netflix forgalmazásában készült, és egy fiatal lány, Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) sakk-karrierjét követhetjük nyomon, egészen kisgyermekkorától kezdve, amikor is édesanyja autóbalesetben elhalálozott, és ő egy árvaházba kerül. Az árvaházban megismerkedik az intézmény gondnokával, Mr. Shaibel (Bill Camp) úrral, aki a pincében titokban megtanítja sakkozni, a sakk lépések minden csínját-bínját, tudástárának teljes fegyverzetét átadja neki, sakk szakkönyvekkel és tanácsokkal látja el. A Beth Harmont alakító Anya Taylor-Joy szenzációsan játszik ebben a filmben.

Az I. évad rendkívüli, egy fiatal amerikai árva lány sakktörténete...

A fiatal Beth aztán 12-13 éves korában egy családhoz kerül, akik elvesztették gyermekeiket. Beth itt lel új édesanyára, és mivel a férj munkája után távol marad a családi élettől, anya és lánya együtt indulnak el, hárman sok karrierjének szenzáció útján. Ez a film az elejétől fogva az utolsó epizódig rendkívül élvezetes és izgalmas, akár korhű életrajzi film is lehetett volna belőle, ha ez igaz történeten alapult volna. Kár, hogy megállt az első epizódnál, néztem volna még belőle...

0