Közösség

Vélemény:

83 A törvényenkívüli Josey Wales

(1976)

A törvényenkívüli Josey Wales

MMcFly2015   2019.01.14 15:46
1

Elhatároztam, hogy leporolom a polcon lévő DVD-ket – köztük egy nagy adag westernt is. Külön figyelmet szenteltem Clint Eastwood rendezéseire, így kezdésnek egy igen elismert és jól értékelt filmjét választottam: A törvényen kívüli Josey Walest (Rotten Tomatoes: 95%). Sajnos rá kellett jönnöm, hogy hiába voltak egykor nagyon menők a westernfilmek, manapság már kevés olyan akad, amely valóban megállná a helyét mozifilmként. Ez esetben is így érzem: Clint Papa nagyszerű rendező, de az akciójelenetek és a vágások ma már idejétmúltak, néhol kifejezetten nevetségesek. A nyitójelenetben megismerünk egy egyszerű farmert, akitől mindent elvesznek, és aki a bosszú reményében csatlakozik a lázadókhoz. A film viszont sehol nem magyarázza meg, hogy Josey Wales miért olyan rettegett és hírhedt személyiség, ahogyan azt a nézőknek be akarják adagolni. Mivel ez a karakter teljes alapja, végig ott motoszkált bennem az érthetetlenség, ami óriásit rontott az élményen. Ami viszont kiemeli az átlagból, az a történelmi hatás – ez nem egy megszokott spagettiwestern, hanem a polgárháború utóhatásaira épít. Vannak a műfajban igazi klasszikusok, de hiába a sok pozitív visszhang a film körül, számomra ez nem több egy átlagos westernnél.