2023.10.02 12:46 Crystaldeer Olvasottság: 565x
5

Egy igazi francia gyöngyszem

Szem nem marad szárazon Dany Boon főszereplésével készült film nézése közben. Egy nagyon szép, mégis megrendítően keserédes drámai történetet láthatunk. Volt benne egy két olyan jelenet, ami eléggé váratlanul ért, szinte már ledöbbentem azon, hogy milyen élete volt Madeleine Kellernek. Tetszett, ahogy a film egy egész napos taxiútba burkolt bele egy teljes életet – de hát Madeleine szavaival élve, az élet egy szempillantás. Természetesen mitől igazán romantikus egy film, ha megfűszerezzük egy kis párizsi hangulattal. A taxis jelenetekben számos tanulságot is felfedezhet az ember, és a másfél óra nagyon hamar elröppen, mert a nézőt elvarázsolja ez az utazás. Pont olyan kellemes volt végignézni egy kezdetben teljesen ismeretlen idős hölgy történetét, mintha egy autóban mellette utazva hallgatnám. Úgy hiszem, nem is lehetett volna jobban elmesélni ezt a történetet.

Dany Boonnak talán az egyik legjobb alakításai közé sorolnám, kicsit kiemelkedve a többi közül; mivel ebben nem egy félnótást játszik, de mégis karakterben megmarad a „rút kacsa” szerepében, és ez nagyon jól áll neki.

Egy igazi francia gyöngyszem

Ebben a filmben is megtalálhatók a már megszokott francia stílusjegyek, minthogy a taxi természetesen francia márka. Illetve Charlesnak már csak 2 büntetőpont kell, hogy elvegyék a jogsiját. Ez nem azt jelenti, hogy Charles olyan borzalmas sofőr lenne, egyszerűen Franciaországban mindenki rossz sofőr. És hát persze még ott volt az utalás, hogy Brüsszel nem is számít külföldnek – a franciák ki nem állhatják a belgákat, és valahogy szóba kellett őket is hozni.

Mint említettem, biztosan állíthatom, hogy sok nézőnek könnyes lesz a szeme a film végére, de ettől igazán jó egy dráma. Szerintem a történet így volt teljes. Sőt a készítők odafigyeltek a teljes körű hitelességre is, hiszen a Madeleine-t alakító Line Renaud valóban bőven 90 év felett jár már. Bár sokakban lehet kétséget hagy magában a cselekmény, gondolván, hogy ilyesmi az életben úgysem történik meg, bár én úgy gondolom, hogy akár még valódi eseményeken is alakulhatott volna. Külön szeretem azt, amikor a filmnek van egy rendes lezárása, nem hagy kérdéseket a nézőben. Szóval én bátran rányomom az 5 csillagot, mert ebből pont annyit hoztak ki a rendezők, amennyit ki lehetett. Nyilván a zseniális filmek között nem lesz a legzseniálisabbak között, de bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló jellegű filmeket, mert egy igazi francia gyöngyszem.

dráma

A 92 éves Madeleine taxit hív, hogy elmenjen az idősek otthonába, ahol ezentúl élni fog. Megkéri Charles-t, a kissé kiábrándult sofőrt, hogy vigye végig azokon a helyeken,... több»

5