6/10-et adok, de leginkább Pierre Niney miatt, aki jó.
Dumás Sanyi korának jó kalandregényírója volt, de az ő történetmesélése ennyi idő elteltével kicsit megkopott. Ezeknek a régi íróknak jót tesz, ha egy bátor rendező veszi kézbe a szövegüket, és friss keretek közé emeli, mint amikor majdnem három évtizede Baz Luhrmann iszonyú ütős feldolgozást csinált Bill Sexpir szerelmi drámájából. Na, ezt is így kellett volna szerintem.
Igazából ez egy középszerű produkció, még ha szuperprodukció is a klasszikus értelemben. Egy rakás pénzből készült, klasszikus irodalmi alapokon, magas színvonalú kivitelezéssel.
Ami jó lett volna, ha van, az az innováció. Amiből pedig túl sok volt, az a filmzene. A nagy zenéből nem lesz nagy film, ezt sok rendező elfelejti, és persze rendszerint a kisebb formátumúak esnek ebbe a hibába. Komolyan, mint Rátkai Kálmán (át ne írd, direkt így írom) közpénzből készült Petőfi-filmjében, nyomják a zenét ész nélkül, mintha nem lenne holnap. A képi és dialógus-hangulatbeli sejtelmesség a Batman-filmeket idézi. Az első fél óra kicsit olyan, mint amikor Andy Dufresne-t ártatlanul bevarrták, majd röpke pár évtized alatt megpattant a böriből. Már csak egy pinup plakát hiányzott a falon lévő lyukról.
Dumas nagyon vastag könyvet írt, így védhető a 3 órás játékidő, nehéz is lenne rövidebb idő alatt megoldani. Bár ki tudja, ha egy kliprendezőt kérdeznénk, ő talán vállalná, ha nem is 3, de 6 percben. Viszont ez a folytonos zene és a batmanes suttogós sejtelmesség egy óra elteltével apátiába és érdektelenségbe kergeti a nézőt.
Sajnálom az elvesztegetett lehetőséget, a történet igazán aktuális ma, amikor Moszkvában emberek hullanak a magas házakból, amikor a Kárpátok kis méretű géniusza zaklatja a másként gondolkodókat, mikor is lenne aktuálisabb a sztori, melyben a Dumas-korabeli poltpéter a dél-francia Alcatrazba, a frankhoni gulágba küldi csóri Edmond Dantes-t, aki lépésről lépésre, tégláról téglára hozza vissza magát, bár már semmi se lehet olyan, mint régen.
Komolyan, ahogy így belegondolok, most kell megállnom, mielőtt visszaveszem a pontokat.
Most a felénél kinyomtam a lejátszást, mert telítődtem, majd valamikor folytatom.