2024.01.10 20:07 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Egy szörnyfilm 2023-ból? Jöhet!

Nézelődve a 2023-as év horrorfilmes felhozatalában, észrevettem, hogy igencsak kevés olyan horror érkezett az elmúlt évben, amely egyértelműen az úgynevezett szörnyfilm zsánerét erősítené. Pedig egyáltalán nem zárt egy rossz évet a horror műfaja a 2023-as esztendővel, ugyanis szinte majdnem minden horror rajongó megtalálhatta magának azt a filmet, amely megdobogtathatta a szívét, avagy magasabb pulzusszámot eredményezhetett számára az elmúlt esztendőben. Viszont kimondottan érdekesnek (és egyben elszomorítónak) találtam azt a tényt is, hogy már évek óta, igencsak kevés igazi szörnyfilm készül, pedig hát eme zsáner szerves részét képezi a horrorfilmes műfajnak. Talán pont ezért örültem meg annak, amikor ráakadtam a Scott Walker rendezésében készült A mélyben című produkcióra, amelynek az előzetese egy ízig-vérig igazi szörnyfilmnek látszódott. Bár igaz, hogy hallottam nem is kevés elmarasztaló kritikákat és véleményeket a film minőségéről, de úgy voltam ezekkel, hogy legfeljebb a saját káromon tapasztalom majd meg, hogy valóban ennyire rosszul sikerült-e A mélyben című produkció.

Emlékszem, még fiatalkoromban nem volt ennyire széttagolva a horror műfaja, és talán emiatt is rengeteg és rengeteg szörnyfilmhez volt szerencsém azon időszakban, és bár be kell hogy valljam, igencsak szörnyen rossznak mondható alkotásba is belefutottam jó párszor, de mindez soha nem vette el a kedvemet a szörnyfilmektől. Talán eme zsánernek az utolsónak mondható felvirágzása a 2000-es évek elején volt (amely talán úgy tíz évig, ha tarthatott), aztán szépen lassan kezdett eltűnni a horrorfilmek felhozatalából. Na de ezek után térjünk végre rá jelen filmünkre.

Egy szörnyfilm 2023-ból? Jöhet!

Maga a film forgatókönyve (amelyet szintén Scott Walker készített) nem tartogatott túl sok meglepő, avagy újdonságnak nevezhető történeti elemeket. Ezáltal pedig nyugodtan ki is jelenthetjük, hogy nem ez a film fogja újra felvirágoztatni a szörnyfilmes zsánert, de ettől függetlenül még lehetett volna akár egy izgalmas és érdekes produkció is. De sajnos nagyon nem lett az.

Pedig amikor elkezdődött a film, és láttam, hogy történetileg a 70-es évek végén fog majd játszódni, még talán fokozódhatott is bennem a remény, hogy esetleg egy amolyan ódivatú szörnyfilmet tisztelhetek majd eme alkotásban. De sajnos ez sem így történt. Ugyanis a forgatókönyvíró, Scott Walker mindezt annyiban elintézte, hogy nincs internet és mobiltelefon a történetben, pedig hát nagyon is nem ezzel kellett volna foglalkoznia, hanem sokkal inkább azzal, hogy képes legyen majd feszültséget és izgalmakat ébreszteni a nézőiben. De sajnos ezt sem igazán sikerült megtalálnia, ugyanis végtelenül lassan építkezik a film, ráadásul teszi mindezt szinte nulla hangulattal. A baljósnak szánt atmoszféra megteremtését flashbackek formájában próbálták elérni, ami lehet, hogy egyes nézőknél elérte a kívánt hatást (főleg a sajátos kék szűrős képhasználatával), nálam viszont pont hogy ellentétes hatást ért el, és egy idő után inkább idegesített, hogy a történet egyes elemeire itt próbál magyarázatot találni. És ha már a történetnél tartunk, akkor nézzük is meg, hogy miért is gondolom rossznak mindezt. Eleve mint ahogy fentebb írtam, semmit nem kezdenek azzal, hogy egy kellően félelmetes hangulatot összehozzanak. Továbbá több olyan hiányosság is akadt a történetben, amik némiképp magyarázatra szorultak volna, de ebbe se igazán reménykedjünk, hogy kielégítő válaszokat fogunk majd kapni. Aztán ott van a helyszínválasztás, amiből még akár valami jó is kisülhetett volna, de mivel ezzel még kevesebbet foglalkoztak, mint a film történeti hiányosságaival, így ezt a tényezőt is veszve hagyták.

Ezek után már csak két olyan tényező volt, amivel némiképp egy nézhető alkotást tudtak volna összehozni jelen filmből, az egyik a filmbéli karakterek. Talán ezzel volt a legkisebb gondom, ugyanis ha nem is sikerült azt elérniük a készítőknek, hogy izguljak a főbb szereplőkért, de legalább azt el tudták érni, hogy az érdeklődésemet fenn tudták tartani. A filmbéli karaktereket alakító színészek, ha nem is hoztak magas színvonalat, de legalább a korrekt átlagot azért elérték. A másik olyan dolog, ami még menthette volna a szememben a kimondottan gyenge lábakon álló történetet, az a filmbéli lények kivitelezése. Sajnos e téren is igencsak vegyesek az érzéseim, ugyanis egyes jeleneteknél erőteljesen látszódik a gumis kezeslábas öltözet azon a színészen, aki a szörnyeinket alakította a filmben (így van, az összes lénymegjelenítést a filmben egy színész hozta tető alá), viszont azt el kell hogy ismerjem, hogy legalább kreatívak lettek a lények kivitelezése.

Összegezve A mélyben című produkció messze nem lett egy jó film, és két csillagnál többet nagyon nem is érdemel tőlem.

42 A mélyben  (2023)

horror | thriller

Amikor Ben és felesége, Jules megörökölnek egy elhagyatott tengerparti birtokot, először megdöbbennek a hozzá tartozó lenyűgöző privát öböl és strand láttán. Ez a... több»

1