Ryan Coogler nem igazán tartozott a kedvenc rendezőim közé: sem a Fekete Párduc, sem a Creed nem volt a szívem csücske, a Bűnösök után viszont figyelni fogom a direktor szerzői munkáit, mert érdemes, annak ellenére, hogy a Bűnösök nagyon szeretne az Alkonyattól pirkadatig drámaibb, mégis valahol blaxploitation adaptációja lenni, amibe sajnos beletörik a bicskája.
Az első etap viszont közel zseniális: a feketék és a déli államok életét feldolgozó dialógusok pörgősek és érdekesek, a testvérpár mulatónyitási terve pedig remek táptalajt biztosít a téma kibontásának. Egy ponton már a vámpírokat sem vártam, mert sokkal érdekesebbnek tűnt ez a blues zenével gazdagon átitatott feelgood dráma a gyapotföldek közt.
A színészek kifejezetten jó munkát végeztek, Michael B. Jordan is egész jól hozza a SmokeStack testvérpárt, bár elkövették azt a hibát, hogy túl hasonlóra szabták a színész két alteregóját, így amikor lekerülnek a markánsan eltérő kalapok, nehéz megmondani, épp melyiküket látjuk a vásznon.
De szemfog nem maradhat szárazon, így végül előkerültek a vérszopók is: valahol itt siklik ki a forgatókönyv, és a lendületes történetvezetés helyét erőltetett fordulatok veszik át sablonos megoldásokkal.
Ráadásul a Bűnösök egyszerűen nem akar véget érni: felesleges eseményekkel és flashbackekkel húzza az időt, hogy végül a stáblista közben tegyen pontot a történet végére. Már ez is legalább 15 perc felesleg, de bár nem untam, akár kétszer ennyivel is meg lehetne kurtítani a Bűnösöket, és akkor egy kompakt, feszes, 110 perces filmet kapnánk.
A négy csillagot azért nem viccből adtam: minden hibája ellenére jó lóra tesz, aki beül rá a húsvéti hétvégén. A Bűnösök közel kétharmada nagyon hangulatos, jó zenék szólnak, átélhető a dráma, később pedig bár recseg-ropog a szkript, azért egész látványos vérfürdőt rendeznek a vámpírok is.

50 Bűnösök (2025)
dráma | fantasy | horror | thriller
Az ikertestvérek visszatérnek szülővárosukba, hogy újrakezdjék az életüket. Ott azonban egy gonosz lény várja őket vissza... több»
Szereplők: Hailee Steinfeld, Michael B. Jordan, Jack O'Connell, Delroy Lindo, Li Jun Li