Jet Li ennek a filmnek az abszolút sztárja, aki egészen elképesztő dolgokat csinál. Az alaptörténet Párizsban játszódik, ahol egy mocskos zsaru, Richard felügyelő (Tchéky Karyo) a kínai maffiával kerül összetűzésbe. A francia fővárosba küldik Pekingből a legjobb kínai kormányügynököt, Liu Jian-t (Jet Li). Ám Richard felügyelő még számára is kemény dió, mert a teljes francia rendőrség áll mögötte. Ugyanakkor Jiant is segíti valaki, a szerencsétlen sorsú utcalány, Jessica (Bridget Fonda). Ketten együtt aztán mégis sikeresek lesznek. A sárkány csókjának címe Bruce Lee filmjeit idézi, és el kell ismerni, hogy Jet Li (a főszereplő) sem sokkal marad el a legendás nagy harcművésztől. A filmben rengeteg villámgyors és jól kidolgozott verekedést láthatunk, magas színvonalon. Chris Naho remek rendezése tökéletes teret enged a harcművészet kiteljesedésének. Értékelésem nem is lehet kevesebb 4 csillagnál. Az egyik nagy kedvencem a verekedős akciófilmek között, legalább 5-6 alkalommal láttam, és mindannyiszor tetszett.
A 2001-es Sárkány csókja Chris Nahon rendezése, aki nem tartozik éppen a legtermékenyebb direktorok közé. Mégis azt mondhatjuk: ő készítette az utóbbi 25 éve egyik legjobb akciófilmjét ezzel a mozival. A főszerepekben olyan színészeket láthatunk, akik sok más produkcióban bizonyították tehetségüket, így: Jet Li, Bridget Fonda és Tchéky Karyo. Az alaptörténet nem egy szokványos akciófilmes sztori, mert ahhoz túl összetett: a központ karakter, Liu Jian (Jet Li) mint a kínai titkosszolgálat ügynöke , aki Párizsba érkezik, hogy egy szövevényes ügyben nyomozzon, egy megölt kínai maffiafőnök halálát felderítve. Közben rájön arra, hogy az egész mögött egy korrupt francia nyomozótiszt áll, Richard felügyelő (Tchéky Karyo). Megkezdődik a hajsza, melyben Liunak meg kell védenie a csinos szemtanút is, Jessicát (Bridget Fonda). Hihetetlen verekedésjeleneteket kapunk, rengeteg akcióval, üldözéssel és lövöldözéssel. Jet Li elemében van, és olyan rúgásokat, illetve villámgyors ütéseket produkál, hogy az szó szerint lélegzetelállító. Nálam örök kedvenc ez a film, amit nemrégiben néztem újra (kb. tizedszer). Értékelésem: 90%. Az egyik legjobb a műfajban.
Jessica (Bridget Fonda) lányát Isabel Kamennek hívják. Az Isabelt alakító kislány valódi neve Isabelle Duhauvelle, a Kament pedig a film írója, Robert Mark Kamen után kapta.