Dalva 12 éves, de úgy öltözködik és él, mint egy felnőtt nő. Egy nap elviszik otthonról. Először megdöbben, de később megismerkedik Jaydennel, egy szociális munkással, és Samiával, egy temperamentumos tinédzserrel. Dalva számára úgy tűnik, új élet… Több

A kép forrása: Caroline Guimbal/Helicotronc/Tripode Productions
A film annyira valóságszerű és viszolyogtató, hogy muszáj volt utánagugliznom, hogy mennyi a valóságalapja. Arra jutottam, hogy a rendező hosszasan tanulmányozta a francia gyámügyi rendszert, de nem volt konkrét ügy, ami a forgatókönyvet ihlette volna. Azt nézhetjük végig kevesebb mint másfél óra alatt, hogy egy pedofil apa által félrevezetett, a külvilágtól elzárva tartott és abuzált 12 éves kislány (mennyi lehetett, amikor az apja elkezdte molesztálni?) fokozatosan megküzd a helyzetével való saját szembesülésének terhével. Riasztóan nehéz téma, de mindenkinek látnia kell. A társadalmi éberség a pedofíliával kapcsolatban ma már egyre előrébb tart, de ez egy olyan folyamat, ami fontos is, hogy végighaladjon a maga útján. Még nem értünk a végére, mert ma már nem játszanak pedofil dalszövegeket a rádiók, de azért még kitüntetik a pedofilokat. Úgyhogy van még hová fejlődni.
Nagyon régóta követem komolyabban a filmeket, és még tart tovább is kötetlenül – csak három-négy esetre emlékszem még olyan rendezőkre, akiknek a legelső filmje ennyire hibamentes, ütős volt elsőre. A Dalva pedig egy remekmű, egy mestermű. Valójában rengeteg jól ismert rendező jut eszembe, akiknek az első filmje tele volt problémákkal, ez nem az. A film témája minden bizonnyal a legszörnyűbb bántalmazás, a pedofília, a gyermekeken elkövetett szexuális erőszak. A történet maga mégis úgy van megfilmesítve, hogy nincs benne felesleg, nincs szíveket összetörő felesleges zenei jelzés, érzelgősség, vagy túldramatizált jelenet. Ez egy olyan film, amely megfosztja a lényegtelen dolgoktól azt, ami egyfajta békés minőséget kölcsönöz neki. A filmet szinte teljes egészében Zelda Samson viszi Dalva szerepében tökéletesen. Ismét semmi túlzás, a téma önmagában is elég drámai. Zavarónak, felkavarónak, de teljesen hipnotikusnak találtam azt, ahogy ez a kislány felfedezi, milyen gyereknek lenni, hogy vannak barátai, és megtanulja, hogy ami vele történt, az nem az ő hibája. Emmanuelle Nicot minden bizonnyal megtette kedvező benyomását első filmjével. Remélem, így folytatja majd a továbbiakban is, én már várom.
2024-ben Magyarországon 663-an ülnek a sitten pedofília bűntettének elkövetése miatt, legalábbis a miniszterelnök tárgyévi nyilatkozata szerint.
A film hét rangos európai díjat sepert be a megjelenés évében, és a São Paulo Nemzetközi Filmfesztiválon a főszereplő, Zelda Samson a legjobb színésznő díját hozta el.