A thriller középpontjában egy nő áll, aki azt gyanítja, hogy férje megcsalja, így ő maga is viszonyba boyonolódik mielőtt megismerné férje igazi, sötét, titkos életét.
(csd)
(csd)Nicole Kidman főszereplésével készült Mimi Cave rendezőnő 2.filmje, mely egy kisvárosi idillből rémálomba csöppenő nő történetét meséli el. A Holland az amerikai álom ledőlését mutatja be egy kertvárosi feleség szemszögéből, aki felfedezi a hátborzongató titkokat, melyekre a házassága épült. A rendezett, mintaszerű amerikai kisvárosok csendjét és nyugalmát, valamint a bennük lakó mintapolgárok óramű pontosságú életét felforgató borzalmak visszatérő témái a horrorr és thriller zsánernek. A Holland sava-borsát is ez a toposz adja, és ha újat nem is mond róla, de ügyesen használja fel hangulatteremtéshez és feszültségkeltéshez. Holland egy michigen-i kertváros, mely nemcsak nevében, de hagyományaiban és közösségi életében is őrzi a holland kultúrát. A konzervatív közösség köztiszteletnek örvendő tagjai Nancy, aki háztartástant tanít a helyi gimnáziumban, valamint férje, Fred, a végtelenül pedáns szemészorvos. A házaspár élete annyira tökéletesnek tűnik, hogy már sejthető: itt valami nincs rendben. Nancy hamarosan arra kezd gyanakodni, hogy Frednek viszonya van. Gimnáziumbéli kollégája, Dave segítségével nyomozásba kezd, ám minél biztosabb abban, hogy Fred megcsalja őt, annál közelebb kerül Dave-hez. Együtt egyre bizarrabb felfedezéseket tesznek, míg végül Nancy-nek rá kell ébrednie, hogy nemcsak a házassága, de az élete és a közösség biztonsága forog kockán. Néhány horrorrisztikus jelenettől eltekintve a Holland leginkább pszichothrillernek tekinthető. Nancy nyomozása és ébredéstörténete tartogat feszült és nyomasztó pillanatokat, de az egyenletlen tempó sokszor elveszi ezek élét, ugyanis minden csak az utolsó harmadban nyer értelmet, sőt akkor már meglehetősen zsúfolttá is válnak a történések. A városka történelmének, kultúrájának közel sincs akkora ráhatása a történetre, mint azt az elsőre sugallja, ami igazából kár, a színészi alakítások korrektek, de Nicole Kidman is csak a kötelezőt hozza. Szóval a Holland alapvetően nem rossz film, csak feledhető.
Látom, hogy 43%-on áll. Pedig a mostanában készülő filmek közt ez kifejezetten jónak számít. Érdekes film olyan tekintetben, hogy bár thriller, mégis helyenként komikusba kezd áthajlani egy-egy jelenet. Még a véresebb jelenetek is. Emiatt semmikép nem mondanám egy komolyan vehető filmnek. Olyan könnyedebb típusú psycho.... Nicol Kidmant még összetartja valami. Bár nekem sosem tetszett, azért el kell ismerni, hogy utatós nő volt. És még azt mondanám, most is az. Nem tudom hány éves lehet... Ebben a filmben nem nyújt ugyan kimagasló teljesítményt de tehetséges... Én azt mondanám, hogy ne dönts a pontozás alapján. Én is csak utólag látom, hogy mennyire le van húzva.. Nem rossz film ez.
Az előzetes alapján és a szereplőgárdát elnézve mindenképpen. Mintha nem találná a kategóriáját a film. Egyszerre akar dráma, thriller és vígjáték is lenni. Így az egész történet egy katyvasz lesz. Az alapsztori jó lett volna, de elrontották. Kár érte. :(
Nicole Kidman nemcsak főszereplője, hanem producere is a filmnek, bizonyítva ezzel sokoldalúságát és elkötelezettségét a filmkészítés iránt.
Nicole Kidman elkötelezett amellett, hogy női rendezőkkel dolgozzon együtt; az elmúlt nyolc évben 19 női rendezővel működött együtt, beleértve Mimi Cave-et is a "Holland" kapcsán.