Jon Favreau A Mandalori című sorozata meglepő fordulatként újra bemutatta a világnak Boba Fett karakterét. Ki ne ismerné a legendás fejvadászt, aki a Csillagok háborúja eredeti trilógiájának utolsó részében nem éppen dicsőségesen, de fejest ugrott a Sarlacc szájába? Viszont most visszatér,… Több

Sorozat áttekintés
Író: Jon Favreau, Dave Filoni
Filmgyűjtemény

A kép forrása: Disney+
Őszintén mondom, jobban tetszett, mint az Andor, viszont a 12+ besorolás egyértelműen negatívumként hat ezeknél az Star Wars sorozatoknál, egyszerűen bekorlátozzák magukat. Ebben a formában olyan esetlennek érződik az egész, a harcok, a párbeszédek, a cselekmények, hiányzik belőlük a realitás, pedig ez adna az egésznek egy olyan közeget, ami élvezetessé tenné. Számomra túl klisés, kiszámítható, értem, hogy a határidők betartása érdekében egy alapsablonra készülnek a forgatókönyvek, de ez így abszolút semmitmondó, a karakterek képtelenek érvelni, vagy szimplán értelmes indokot adni a cselekvéseikre, nincsen kellő háttere az eseményeknek. A 3 csillag azt tükrözi, hogy végignézhető anélkül, hogy rossz élményt hagyna maga után, a gond az, hogy ezek a Star Wars sorozatok egyáltalán nem adnak élményt egy-két jeleneten kívül, ami jó esetben 30 másodpercet tesz ki 7 rész alatt. Kár, hogy a tömeggyártás a cél, és nem maradandót alkotni. Ha nem évente, hanem 3 évente jönne ki új évad, ami tényleg belemegy a franchise részleteibe, és nem csak felületesen szalad végig egy idősíkon, biztosra venném, hogy emlékezetes lenne, sőt időtálló. Mert jelenleg azt látom, hogy 30 év múlva ezek a sorozatok nem klasszikusként lesznek számon tartva, hanem mint potenciális remake alanyok.
A legendás fejvadászról szóló széria nekem összességében tetszett, bár az némileg beszédes, hogy pont a sorozat 5. és 6. része nyerte el a tetszésem a legjobban. Ezek ugyanis azok az epizódok, amikor egyáltalán nem szerepel Boba Fett. Ahogy a The Mandalorian főszereplője meghatározó volt a maga sorozatában, itt a címszereplő sajnos korántsem volt az. Így viszont pont, hogy az értelmét veszíti el a széria, mert Boba Fett ebben se érdekes, se fontos nem tud lenni. Ettől függetlenül az utolsó 3 rész miatt felfelé kerekítve adom az 5 zöld csillagot!
Nagyon korrekt minisorozatot raktak össze Boba Fettről. Két fő idősíkon vezetik a történeteket. Az egyikből megtudjuk, hogy keveredett hősünk a másikba. A Sarlacc halálos gyomrának savasságát a beskar acélpáncélban túlélve kiszabadul, majd a buckalakók találnak rá. Náluk előbb fogoly, de érdemesnek találják arra, hogy sivatagi harcost faragjanak belőle. Családra lel köztük Boba Fett. Ezt az előzményt akkor látjuk, amikor a baktakamrában gyógyítja magát. Később ugyanis megtudjuk - másik idősík -, hogy megölte Bib Fortunát, aki a Jabba halála utáni zűrzavarban ül a város trónjára, így Boba Fett lesz Mos Espa ura. Csakhogy egy fejvadásznak nehéz uralkodni, egy helyben maradni, politizálni. Egy szindikátussal összetűzésbe keveredik a város, és régi ismerősök, új barátok bukkannak fel... Ahogyan a Mandalorian esetében, úgy itt is remek zene kíséri a sztorit.
A Mandalorian gyakorlatilag forradalmi áttörést hozott a Star Wars történetében, főleg vizualitás terén, ezért is volt várható a Lucasfilmtől, hogy a sorozatokkal sem állnak le. Első élőszereplős sorozata (de főleg a brilliáns második évada) sok új é... Teljes kritika
Temuera Morrison a második epizódban, mikor a homoksikló vezetésére tanítja a taszkeneket, elszólja magát: „Mint a Bantháknál!”, és lovagló mozdulatokat utánoz. Ez valójában nem szerepelt a forgatókönyvben, csupán viccnek szánta. Ennek ellenére benne maradt a sorozatban, és annyira népszerűvé vált, hogy számtalan mém született belőle, ez volt az egyik legnépszerűbb kifejezés is, amivel később autogramokat kértek a színésztől.
A taszkenek harci botja egyértelműen a maszáj rungu mintájára készült. A Boba Fett által használt bot hasonló a rungu alaptípusához, egy világos színű, a gyerekek által használt változathoz. A felnőtt változat nagyon sötét színű, és a végén egy kis kitüremkedés található a közepén. Míg a sima változat súlyos sérüléseket okozhat, a kúpos kitüremkedéssel ellátott változatot kifejezetten arra tervezték, hogy az erőt ezen a ponton koncentrálja, és így széthasíthassa akár a koponyát is. A legnagyobb különbség a méret. A maszájok által használt rungu körülbelül csak alkar hosszúságú.