2017.02.27 16:10 szucszoli Olvasottság: <100x
2

Nem érdemelt Oscart

Egy kicsit szomorú vagyok.

Lesújtó, hogy már megint egy olyan (magyar) filmet díjaztak, ami nem érdemelt volna OSCAR díjat, mert tele van hamis forgatókönyvírói gesztusokkal.

Nem érdemelt Oscart

Persze.. mint vizsgafilm nagyon jó, nade rögtön hozzávágni a legrangosabb, legnagyobb volumenű díjat, ami csak létezik?

Szó se róla, nagyon aranyosak ezek a cuki-muki aranypofi kislányok, de azért hogy is mondjam... én ezt a filmet nem tudom komolyan venni, mert bizonyos tekintetben nagyon irreális.


Vagyük számon, hogy mik is ezek:

Hogy tudnám komolyan venni azt, hogy egy hangversenyen nem lenne egetrengetően feltűnő, hogy egy kvázi 20 fős gyerekcsoport fele nem énekel?! Itt van egy több milliós értékkel bíró utazási fődíj és nekem komolyan kéne vennem, hogy csak úgy csont nélkül megnyerik?

Mi a garancia arra, hogy ez a gyerekkórus valóban meg is fogja nyerni a hangversenyt?

Persze, értem én, hogy ez a film azt próbálja meg bemutatni, hogy hogyan korrumpálják már a gyerekeket, de én úgy érzem, hogy ehhez közel sem írtak elég jó fogatókönyvet, hogy igazán átütő erejű lenne az összbenyomás.


Számomra egyszerűen nem hihető, hogy miért ennyire fontos, hogy meglegyen a létszám és, hogy megtöltsék a gyerekcsoportot olyan gyerekekkel, akiknek \"rossz\" hangja van.

Nekem ez nem hihető, hogy látványosan nem szórják ki a "rosszhangú" gyerekeket a csoportból, miközben azokkal fogalkozhatnának is... Én értem, hogy a filmnek van erre magyarázata, de nekem ez édes kevés. Nem elégszem meg azzal, ha előturmixolnak nekem valamit, amit aztán gondolkodás nélkül meg kéne emésztenem.


Viszont a befejezés a legförtelmesebb és valahol tükrözi az akadémia rosszízlését:

Egyszerűen nem veszi be a gyomrom, hogy ennyi gyerek képes legyen ilyen kollektív összefogásra, hogy megszivassák a gonosz húkusz-pókusz nénit, akiről megintcsak nem derül ki, hogy milyen sziklaszilárd indíttatásból akarja annyira azt a svédországi utat a gyerrkekkel, hogy ezért képes legyen ilyen etikátlanságra... Pláne úgy, hogy egyáltalán nincs azoknak a gyerekeknek rossz hangja!

Talán szervkereskedő az a néni?

Talán egy svédországi út lenne a fedősztori, hogy eladja a gyerekeket a maffiának?


Mert én megérteném a tanárnő motivációját, ha tényleg olyan hangja lenne azoknak a gyerekeknek, mint a Gyűrűk Urából szalajtott trolloknak, akik csak érthetetlen csörgő-hörgő nyüszítést produkálnak ki magukból reggeltől estig....


Ez a film egyedül egy dolgot mozgatott meg bennem:

Azt a gondolatot, hogy az énekórán kívül semmit nem utáltam jobban, amikor ilyen kicsi voltam. Talán csak a tesit, de azt is csak azért, mert olyan testfetisiszta tesitanáraink voltak, akiknek a mániája volt, hogy olyan kemény tesi óráink legyenek, mintha katonák akarnánk lenni.

És most nem viccelek!

Ha erről csinálnának filmet, hogy a gyerekeket milyen irreális elvárásokkal kényszerítik a teljesítményre, az sokkal többet érne! És lehet, sőt biztos, hogy jobb filmet csinánának ettől, amit semmilyen díjra nem jelölnének, akárcsak a MEMO-t. Ezért is tartom kínosnak, hogy mindig az ilyen túlértékelt, középszerű filmek kapják a díjakat. :/

85 Mindenki  (2016)

dráma | rövidfilm | zenés

1991-et írunk, a 10 éves Zsófi új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik... több»

2