2016.12.20 11:48 szucszoli Olvasottság: <100x
0

Halálra ítélve

Sok év távlatából pár nappal ezelőtt újra megnéztem ezt a nagyszerű filmet!

Igazából volt egy rossz előérzetem. Azt gondoltam túl giccses és túl szirupos lesz, de végül éppen csak egy hajszál híján sikerült elkerülnie az alkotóknak, hogy giccsbe forduljon át. És ebben nagy szerepet játszik, hogy ennek a filmnek nagyon jó a forgatókönyve!

Halálra ítélve

Minden szereplőből annyit kapunk, amennyit megkíván az ő jelenléte a történetben és ennek nem szabad lebecsülni a jelentőségét, hiszen nem emelnek be a cselekménybe jelentéktelen, tucatszerű sablon "karaktereket" akikről elpuffantanak valami ócska közhelyet és máris meg kéne rajta hatódnom, mint a legtöbb ócska hálivúdi hamis érzelgősködéstől bűzlő "drámában".

Szóval 3 óra eltelt úgy, hogy nem volt 5-10 perc sem, amit feleslegesnek éreztem volna. Abszolút indokolt ez a hosszúság.


De ennek ellenére vannak fenntartásaim:

Én úgy érzem, hogy Tom Hanks helyére bárkit berakhattak volna, akár Bruce Willis-t is. Biztos vagyok benne, hogy ez a teljesítmény, amit Tom produkált, egy túró.

Egyszűrűen ez a színész soha nem tudott még engem igazán meggyőzni arról az átélésről, amit más színészek kifogástalanul hoznak ebben a filmben, mint pl: a Percy. Ez a csávó az egyik legkiválóbb karakter! Egy archetípusa a pszichopatáknak, akik valamiféle élvezetet látnak a halálban és nemkülönben élvezik a hatalmat és az azzal való visszaélést.

Aztán őt követi Delacroix és Sam Rockwell.

Sajnos John Coffey alakítását nem tartom sokra. Noha a testméretei valóban nem hétköznapiak, de ebben ki is merült a csekély tehetsége. Rendkívül teátrális, eltúlzott és nagyívű gesztusai inkább illettek volna színházi körülmények közé.


Nagy kár, hogy ezzel a két szereplővel van eladva a film, miközben ők tudhatják a magukénak a legkevésbé jó és hiteles alakítást.

Mindent összegezve én úgy érzem van jobb film arról, ami lényeglátóbb módon mutatja be a halálbüntetés intézményének sötét oldalát (Táncos a Sötétben), de ez a tény nem kevésbé változtat azon, hogy akit ártatlanul ítélnek halálra, az a legerősebb érv a halálbüntetés ellen.

93 Halálsoron  (1999)

dráma | fantasy | krimi | misztikus

A film a harmincas években játszódik egy halálraítélteket őrző börtönben. Itt szolgál Paul Edgecomb főfegyőr, akinek megváltozik az élete, amikor bekerül hozzájuk John... több»

0