2022.07.05 13:44 BRANTON Olvasottság: <100x
1

Mi a pálya? Autópálya.

2003-ban eljött a műfajújító Végső állomás folytatása. A folytatást már nem James Wong dirigálta, hanem David R. Ellis. Elég fura dolog egyébként, hogy ennek a két embernek köszönhetjük a széria legjobb és legrosszabb részeit is. Ugyanis mind a ketten visszatérnek, de arról majd egy kicsit később.

Az első rész után úgy keltem fel, hogy na, ez egy tök f*sza, kreatív kis film volt, amely végre újított. A folytatás után, ha nem is éreztem azt, hogy újított volna a film, de az izgalmakat a maximumra pörgette. Főszereplőnk Kimberly (A.J. Cook), éppen az autópályán halad a barátaival, miközben egy szörnyű látomás kezdi gyötörni. A látomásban egy halálos baleset kezd kirajzolódni, amelyben mindenki meghal. Kimberly látomása később beteljesül, a barátai meghalnak, de ő túléli pár emberrel együtt. A karambol egy 2-3 évvel ezelőtti szerencsétlenségre emlékezteti, amely a repülőgép baleset volt. A lány nem nyugszik, ezért felkeresi az első rész túlélőjét, Cleart (Ali Larter), hogy adjon valami magyarázatot. Ezt a részt szeretem talán legjobban a quadrológiából. Jelen vannak az első rész pozitív dolgai, a brutalitáson emel a film, illetve az izgalmakon.

Mi a pálya? Autópálya.

A kezdő baleset, a komplett széria legjobbja. Rendkívül hatásos, izgalmas és brutális. Azt hiszem nem írok azzal hülyeséget, ha azt írom, hogy sokaknak utazás közben is eszükbe jutnak ezek a jelenetsorok. Tetszenek a visszautalások az első részre, az apróbb jelek, amelyek mutatják a halál módjait. Például a hűtőmágnes, amely az "eyes" feliratot tartalmazza, utána szereplő, finoman szólva, elveszti a szeme világát. Említettem, hogy brutálisabb lett a film. Nos igen, de hála istennek még nem az a szint, hogy átforduljon unalmasba a cselekmény, és csak egy erőltetett dara legyen.

Egy szint az első résszel, mégis öt csillagot adok. Miért? Mert hatásosabbnak érzem. Jobb színészi játékot is látok, melyet elsősorban a Gyilkos elmékből is ismert A.J. Cooknak köszönhetek. A zene ismét a helyén van, a lehető legváratlanabb pillanatokban szólal meg. Működik itt minden, meg van a feszültségkeltés, a szórakoztatás. Egy kiváló folytatás, amely még tán jobb is, mint az elődje. Kevés az ilyen, de jelen filmünknél működik a mondás, hogy mindenből többet és nagyobbat.

horror

Miközben a főúton halad, Kimberly Corman (A.J. Cook) egy szörnyű baleset látomását látja. Kimberly nem sokkal később megdöbbenéssel nézi végig a balesetet. A karambol az egy... több»

1