2023.06.15 18:25 Zsolt Szabó Olvasottság: <100x
1

Szürke hétköznapok

Az Oscar-díjas Sam Mendes legújabb rendezése, ami nem lesz pályafutásának legkiemelkedőbb alkotása, úgy gondolom. A fény birodalma az 1980-as évek közepén játszódó dráma, mondhatjuk azt is, hogy egy mozi (az Empire) hétköznapjaiba tekintünk bele, és az ott dolgozó Hilary (Olivia Colman) szemszögéből figyelhetjük az eseményeket, aki egy pszichésen törékeny, kezelés alatt álló nőt alakít, akit a főnöke (Colin Firth) úgy mond kénye-kedve szerint irányít, mikor mihez van kedve. A film teljesen lassú folyású, néhol már-már unalomba fullad. Sok mindent próbál témaként felhozni, de egyik témába se merül el úgy mond teljesen, így az embernek mindig meg van az üresség érzése.

Az emberi törékenység, a rasszizmus is a témaként jelenik meg. Természetesen itt is feltűnik egy afroamerikai „bevándorló” családból származó fiatalember (Micheal Ward), aki Olivia Colman mellett az egyik főszereplője a filmnek. Kettejük bimbózó kapcsolatáról is szól a film, vagyis szólna, de úgy csapong a film ide-oda, hogy nem érjük el az érzelmi tetőfokot. Pedig véleményem szerint Olivia Colman nagyszerűen alakítja szerepét, ahogy ezt tőle megszokhattuk, itt se okoz csalódást.

Szürke hétköznapok

A film viszont igen, nem köti le az ember figyelmét, vagyis az én figyelmemet nem tudta, így teljesen közepes alkotás. A drámai része se lett annyira az, amennyire esetleg kellett volna. Így inkább az a kérdés, hogy az író-rendező Sam Mendes ezzel a filmmel mit szeretett volna elmesélni nekünk: egy mozi hétköznapjait, pici felemelkedéssel, bepillantást nyerni az 1980-as évek filmgyártásának eme részébe, és mellé megfűszerezve egy kis pszichés rasszizmussal is, ki tudja. De sajnos nem jött át és nem sikerült. Túl szürkére sikerült alkotás lett, ami az évek során a felejtés mezejére fog lépni. Ezért nagyon jó indulattal is ez az alkotás nálam épp, hogy súrolja az 5/10-es értékelést. Nézzétek meg, és ti is alkossatok róla véleményt, hátha számotokra jobban tetszik!

dráma | romantikus

Hilary (Olivia Colman) recepciósként dolgozik: minden reggel kinyitja a mozit és felügyeli a frissítőkkel teli standot. Menedzsere (Colin Firth) időről időre behívja az... több»

1