Bugonia

Két összeesküvés-elméletekben hívő fiatal férfi elrabolja egy nagyvállalat befolyásos igazgatónőjét, mert meg vannak győződve róla, hogy a nő valójában földönkívüli, aki a Föld elpusztítására készül.

Yorgos Lanthimos (Szegény párák, A kedvenc, A kegyelem fajtái) ezúttal a 2003-as… Több

Forgatókönyvíró: Will Tracy, Jang Joon-hwan
Ország: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Írország, Koreai Köztársaság
Premier (HU): 2025.11.06.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

2025.12.22 jóskapista

Az emberi faj

Az a baj, hogy ezt a filmet pont azok nem fogják látni, illetve megnézni, akiknek nagyon is kellene. Bár kétlem, hogy ettől az erősen figyelemfelkeltő filmtől változtatnának a hozzáállásukon, és elgondolkodnának azon, hogyan maradhatna élhető a bolygónk, és hogyan lehetne esetleg tenni is valamit ezért.

2025.11.06 mozinaplo

a nap véleménye

Amikor Yorgos Lanthimos viccet mesél

Elképesztő tempót diktál mostanában Lanthimos: az Oscar-jelölt Szegény párák után azonnal hozzákezdett egy közel háromórás monstrumhoz (A kegyelem fajtái), mely, bár megosztóra sikerült, azért sokan szerették, a görög rendezőzseni pedig hű maradt önm... Teljes kritika

2025.11.25 Jocpappa

10/6

Lanthimos az a figura, akit lehet nagyon szeretni, vagy nagyon utálni. Mindkettőt megértem. Én valahol a kettő között helyezkedem el, volt filmje, amelyik nagyon adta és volt, ami kevésbé. Ez inkább az utóbbi kategória. Megint elérte, hogy baromi rossz kedvem legyen egy film után, ami tulajdonképpen nem is rendelkezik mondanivalóval - számomra biztosan nem - csak egy hosszúra nyújtott poén. Az odáig tartó úton viszont jó sok nyomorral, szerencsétlen sorssal találkozunk, amit mostanában egyre nehezebben viselek. Mint film, minőségileg van összerakva. A színészek is kiválók. Lanthimos hülye humorával és művészetével viszont nem biztos, hogy gyakran szeretnék találkozni ezentúl. Elengedem, hátha más nem lesz mindig rosszkedvű a filmjei után.

2025.11.13 Gábor390920

Ufó vagy nem ufó?

Ahogy az előzetesből is kiderül, egy rendkívül befolyásos nőt elrabol két férfi, akik meg vannak győződve arról, hogy ő nem ember, hanem ufó. Bár elég esetlennek és amatőrnek tűnnek, akciójuk valóban sikerrel jár, és már az első alkalommal sikerül a tervük. Majd a film előrehaladtával jobban megláthatjuk Teddy cselekedetei mögötti okokat. A bezárt Emma Stone és a közte (másik elrablónk inkább csak elszenvedője Teddy cselekedeteinek - ő Don, az unokatestvér, aki könnyen befolyásolható) lezajló párbeszédek egyre komolyabbak mindkét fél részéről, hiszen próbálják egymást meggyőzni az igazukról. A film folyamatosan építkezik, és elkerülhetetlen az a végkifejlet, melyben az egyik fél a rövidebbet húzza. Emma Stone és Jesse Plemons közötti párbeszédek zseniálisak, nagyon jó a dinamika a karaktereik között. Stone játéka a film felétől kezdve folyamatosan abba az irányba vitte el a gondolkodásomat, hogy mi van akkor, ha mégis ufó a nő? Vérbeli Lanthimos-film, amelyet ajánlok mindenkinek, aki szerette a rendező korábbi munkáit, valamint azoknak, akik szeretik a gondolkodásra késztető és nem egyszerű filmeket.

A film 41 335 807 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 16 078 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

Lanthimos rajongója a Jóbarátoknak, innen jön a Jennifer Aniston-maszk. Szerző: Gábor390920

Értékelés: 8/10
(2025. 11. 14.)
Ott tartunk, hogy egy konteós film többet mond a világ dolgairól, mint egy komolyra hangolt dráma
Yorgos Lanthimos ezúttal nem női Frankenstein-szörny történetet (Szegény párák) dolgozott fel, nem is a hatalomért küzdők kisstílű harcát karikírozta ki (A kedvenc), de egyéb barbárságokra (A homár) sem vetemedett, hanem elkészítette egy koreai sci-fi, a Mentsétek meg a zöld bolygót! remake-jét. Ebből pedig önnön jogán is működő, talán az eredetiné... Több