A 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland egészen kivételes karriert futott be. Talán kevesen tudjájk, hogy a színész 2021-ben érdemelte ki nyolcadik Golden Globe-jelölését a Tudhattad volna című sorozatért.

Pályafutása a Dr. Terror rémséges háza (1965) kezdődött, majd további olyan ikonikus produkciókkal bővült palettája, mint A piszkos tizenkettő (1967) és a M.A.S.H.. Az olyan klasszikusok mellett, mint a Büszkeség és balítélet, szerepelt Az éhezők viadala franchise-ban is emlékezetes alakítást nyújtott.

Most elárulunk róla öt olyan érdekességet, amelyet egész biztosan nem tudtatok a színészről, ebben a listánkban pedig karrierjének legfontosabb szerepeit listáztuk.

Halálközeli élmény

A színész a The Guardiannek adott interjújában elárulta, hogy 1968-ban Jugoszláviában halálközeli élményben volt része a Kelly hősei forgatásán. Shutherland bakteriális agyhártyagyulladást kapott. “A jobb vállam mögött állva néztem, ahogy a kómába esett testem békésen lecsúszik egy kék alagútba” - emlékezett vissza a színész.

Eredetileg szobrász szeretett volna lenni

Miután közel 60 évet töltött a színészi szakmában, nehéz elképzelni, hogy Sutherland bármi mást csináljon. Valójában azonban volt egy másik szenvedélye is. A Rolling Stone arról számolt be, hogy a művészet Sutherland családjában örökletes, ő maga lelkes szobrász volt. Azonban elárulta, miért nem működhetett volna soha. "Tudtam, hogy soha nem lehetek szobrász. Szükségem volt a visszhangra, közönségre... tudod, a bátyám költő volt, és ő tudott magánemberként csinálni dolgokat" - nyilatkozta.

Valójában fogalma sem volt arról, mi volt Az éhezők viadala

2013-ban Sutherland kapta meg Coriolanus Snow elnök szerepét Az éhezők viadalában, majd a további folytatásokban is visszatért. A The Telegraphnak elmondta, hogy bár a filmek előtt nem ismerte a könyvsorozatot, de a történet nagyon lenyűgözte. "Az ügynököm küldi nekem ezeket a dolgokat, mert 80 éves vagyok, és még mindig szeretem tudni, mi történik" - mondta Sutherland.

Két színésznő teljesen lenyűgözte őt

Hosszú pályafutása során Sutherland számos komolyan lenyűgöző színésszel és rendezővel dolgozott együtt. Nevezetesen, többször játszott együtt Helen Mirrennel (Örömjárgány). A  Reader's Digestnek adott interjújában pedig Sutherland elárulta, hogy ő az egyike annak a két színésznek, aki komolyan lenyűgözi őt, míg a másik maga Jennifer Lawrence (Az éhezők viadala) volt.

“Két olyan nővel dolgoztam együtt, akik mindenkinél jobban lenyűgöztek a zsenialitásukkal: Helen Mirren és Jennifer Lawrence. Az az intelligencia, szellemesség és képesség, amivel ők ketten rendelkeznek, lélegzetelállító. Helent minden tekintetben imádom, abban, ahogyan viselkedik egy sajtótájékoztatón vagy egy interjún. Mindent, ami ezzel a szakmával kapcsolatos, Helen tökéletesen csinál” - mondta Sutherland.

Szenvedélyesen foglalkoztatta a globális felmelegedés problémája

A filmvásznon végzett munkája mellett Sutherland politikai aktivistaként is tevékenykedett. A Reader's Digestnek adott interjújában azonban Sutherland elárulta, hogy szerinte a klímaváltozás és a környezeti válság jelenleg korunk legégetőbb politikai kérdése. “Erre már 20 évvel ezelőtt rájöttem. Elkezdtem medúzákat látni ott, ahol korábban soha nem voltak medúzák. És a Karib-térségben, ha a víz hőmérséklete csak egy fokkal emelkedik, az hatalmas dolog, mert a hurrikánok a forró vízből táplálkoznak. És most van egy elnökük az Egyesült Államokban, aki nem hisz a... ó, mindegy” - magyarázta a színész.

via TheList