Ez minden idők 5 legjobb filmje az IMDb szerint

A Rotten Tomatoes, fennállásának 25. évfordulója alkalmából, nemrég felkért egy válogatott kritikusokból álló csapatot, hogy válasszák ki azokat a filmeket, amelyeket szerintük az elmúlt negyedszázad legjobbjai közé tartoznak.

A kiválasztott filmek műfaja igen széles skálán mozog az egyedi szuperhősfilmektől (Christopher Nolan A sötét lovag) a külföldi drámákig (Élősködők) és a művészfilmekig (Mulholland Drive - A sötétség útja). Az említett legjobb filmek listájának hiányossága persze az, hogy csak egy bizonyos időtávot ölel fel - kihagyva olyan remekművet, amelyek még korábbról származnak, de ma is a legjobb filmek közé tartoznak.

Ezeket a klasszikusokat az IMDb minden idők 250 filmes listája foglalja össze (a filmeket a rendszeres IMDb szavazók értékelték). A teljes lista a megszokott címeket tartalmazza a Schindler listájától a Ponyvaregényig, Forrest Gumptól az Eredetig, csak hogy néhány címet említsünk. A legjobb öt helyen szereplő film az IMDb listáján az alábbiak szerint alakul (a kevésbé népszerűtől a legnépszerűbbig):

#5

94 Tizenkét dühös ember  (1957)

(84) (18)

dráma

Kamaradarab egy döntés meghozataláról. A tizenkét esküdtnek egy egyszerűnek látszó gyilkosssági ügyben kell ítéletet hoznia. Az egyik esküdtben azonban felmerül a gyanú, hogy... több»

A Sidney Lumet által rendezett  történet egyedüli helyszíne a bírósági esküdtszék szobája, ahol éppen egy gyilkossági tárgyalás vitája zajlik. A cselekmény konfliktusát egyetlen szkeptikus esküdt okozza, akinek hatására a csoport többi tagja is fokozatosan felülvizsgálja  saját előítéleteit, elfogultságát és téves benyomásait - egészen addig, amíg az egész esküdtszék (kivéve az eredeti szkeptikust) végül teljesen meg nem változtatja véleményét. Egy rendkívül lenyűgöző karakter tanulmány, ami ma is megállja a helyét a filmes világban. {mfb_widget}video_43981_39566{/mfb_widget}
#4

95 A keresztapa II  (1974)

(59) (31)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

A Corleone család irányítása Michael Corleone kezébe kerül édesapja, Vito Corleone halála után. Michael újszerűen közelíti meg a maffia tevékenységét, igyekszik legalízálni... több»

A Francis Ford Coppola által rendezett, Hat Oscar-díj nyertes történet Mario Puzo azonos című bűnügyi regényén alapul, amely eredetileg 1969-ben jelent meg. A folytatás két szálon fut, Al Pacino Michael Corleone karakterét követve, aki immár a Corleone család feje, és különféle üzleti érdekeiket Kuba és Las Vegas felé terjesztik ki. Michael megtanulja, hogyan gyakorolja a hatalmat és uralja birodalmát, miközben rivális gengszterekkel küzd. Ezzel párhuzamosan a film másik kulcsfontosságú cselekményszála visszatekeri az idő kerekét, hogy elmesélje Michael apja, Vito Corleone a történetét,  hogy hogyan emelkedik ki a szegénységből, hogy félelmetes maffia vezérré váljon New York városában. {mfb_widget}video_2557_2222{/mfb_widget}  
#3

91 A sötét lovag  (2008)

(213) (51)

akció | dráma | krimi | thriller

Netflix

Batman (Christian Bale) minden erejével igyekszik megtisztítani Gotham Cityt a bűnözőktől. Ebben a város rendőrfelügyelője (Gary Oldman), és újonnan kinevezett ügyésze (Aaron... több»

Nolan 2008-as szuperhős-mesterműve, A sötét lovag nagyrészt Heath Ledger zseniális alakításának köszönhetően olyan kiváló, hogy nem csak az egyik legjobb szuperhősfilmként, hanem egyszerűen az egyik legjobb filmként emlegetik.A sötét lovag a Rotten Tomatoes legmagasabb közönség pontszámával büszkélkedik.   {mfb_widget}video_2384_114{/mfb_widget}
#2

95 A keresztapa  (1972)

(174) (65)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándorló olasz család feje higgadt és keménykezű... több»

Ha a minden idők legjobb filmjeit tartalmazó lista felsorolja A keresztapa 1974-es folytatását, akkor az is egyértelmű, hogy a franchise eredeti filmje még magasabb helyen szerepel a listán - ideális esetben a legtetején. Al Pacino egy friss interjúban elmondta, hogy szerinte az eredeti film mindenképpen felülmúlja a folytatást. {mfb_widget}video_2551_19853{/mfb_widget}
#1

93 A remény rabjai  (1994)

(263) (57)

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»

Frank Darabont 1994-es drámája, A remény rabjai, Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével, az egy  felejthetetlen filmélmény. Andy Dufresne karakterét (Robbins), tévesen elítélik felesége és annak szeretőjének meggyilkolásáért. A Shawshank Állami Börtönben, ahol letöltendő büntetésre ítélik, szembenéz az élet borzalmával, és lassan alkalmazkodik hozzá, miközben összebarátkozik Freeman alakjával, Reddel. A két rab szorosan összekapcsolódik, és az egyik legmegindítóbb dolog a történetben, hogy megőrzik ellenálló szellemüket, sosem veszítve el a reményt még a legsötétebb körülmények között sem. {mfb_widget}video_2639_69788{/mfb_widget}