Bár 1994-es filmje, a Két tűz között erősen hajaz az 1991-es francia vígjáték, a Titkolt titkosügynök rajzfilmes hangvételére, James Cameron nem kevésbé volt elkötelezett amellett, hogy a túlméretezett izgalmakat a valóságossággal vegyítse.

A rendező ezen törekvései közé tartozik az a csúcsjelenet is, amelyben főhőse, Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) bravúrosan vezet egy AV-8B Harrier repülőgépet egy miami felhőkarcoló körül, hogy megmentse lányát, Danát (Eliza Dushku).

Hogy is készült az a bizonyos jelenet?

Az új, exkluzív klipben - ami a Két tűz között nagyfelbontású, blue ray kiadásának bónuszanyagában (és a Variety lentebb linkelt cikkében) található - Cameron beszél az együttműködéséről John Bruno vezető vizuális effektfelügyelővel, aki azt javasolta, hogy egy valódi épület tetejére szereljenek fel egy modellt, hogy hihetőbb legyen az akciójelenet.

"Éppen az előzetes forgatókönyveket készítettük és ő [Bruno] azt mondta: "Miért nem rakjuk fel a repülőgépet az épületre?"" - emlékszik vissza Cameron - "Azt mondtam: 'Nem, elment az eszed'."

Bruno elismeri, hogy a jelenet "nagyon képregényes koncepciójú", de hangsúlyozza, hogy Cameron egyike azoknak a filmkészítőknek, akiknek "van mersze" megpróbálni és gyakorlatban kivitelezni ilyen hajmeresztő mutatványokat is: "Elcsépelt lehet [egy ilyen típusú jelenet], ha nem tűnik abszolút valóságosnak." - jegyzi meg az effektes a bónusz anyagban.

A rendező és az effektmester ezt követően elmagyarázzák, hogyan építettek életnagyságú modellt a repülőgépről, amelyet aztán egy valódi miami felhőkarcoló tetején rögzítettek.

"Így aztán egy valódi repülőgép és valódi megvilágítás volt a valódi városban, és sok felvételt meg tudtunk csinálni" - mondja Cameron.

A Két tűz között új verziója március 12-én jelenik meg először Blu-ray és 4K UHD formátumban. Az extra footage pedig a Variety cikkében érhető el! (De, csak akkor jelenik meg a klip, ha kikapcsoljátok az adblockert!)

akció | thriller | vígjáték

Harry Takser (Arnold Schwarzenegger) nappal egyszerű számítógépes szakemberként dolgozik, ám eközben a szupertitkos Omega csoport első osztályú ügynöke, akinek feladata, hogy... több»