Noé egy 2014-es amerikai bibliai film dráma, amelyet Darren Aronofsky rendezett, aki együtt írta a forgatókönyvet Ari Handellel. 

A Noé bárkájának bibliai története inspirálta. A főszerepben Russell Crowe, aki Noét alakítja. Mellette felbukkan Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Logan Lerman és Anthony Hopkins is.

A film március 30-ig elérhető a Netflix streaming platformján.

“Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett.” 

Így kezdődik Noé története (Russell Crowe), akit Isten bízott meg a Föld ártatlan állatainak megmentésével, miközben megtisztította a bolygót az emberiség gonoszságától. Ahogy a történet folytatódik, megtudjuk, hogyan öröklődtek Ádám és Éva bűnei generációkról generációkra Káin és Ábel fiain keresztül, és hogyan áldotta meg Seth utódait a teremtés védelmével. Egy nap, miközben Seth egyik leszármazottja, Noé, látja, ahogy apját Káin leszármazottja meggyilkolja. Évtizedekkel később, három gyermek apjaként Noé látomást él át, amely előre jelzi a nagy áradatot, amely elönti a Földet, és minden élőlényt elpusztít. Ez a látomás arra ösztönzi Noét, hogy meglátogassa nagyapját, Metuséleket (Sir Anthony Hopkins), hogy megérthesse küldetését. Amikor egy második látomás felfedi, hogy Noé építenie kell egy hatalmas bárkát, amelynek célja, hogy  minden élőlénynek menedéket nyújtson a nagy áradat idején, Noé, felesége, Naameh (Jennifer Connelly), három fia, Sem (Douglas Booth), Ham (Logan Lerman) és Jafet (Leo McHugh Carroll), valamint örökbefogadott testvére, Ila (Emma Watson) azonnal nekikezd a hajó építésének. Munkájukat a Segítők támogatják, az angyalok egy fajtája, akiket fénylényekként teremtettek, de kőbe és sárba burkoltak, és Isten elhagyta őket, mivel segítenek az embernek. Közben Noé munkájának híre hamarosan eljut Tubal-Kainhez (Ray Winstone), aki hadsereget gyűjt, hogy átvegye a hajót, és bármilyen áron túlélje a közelgő vihart.

Bár a filmet a kritikusok kiemelték a rendezés és a szereplőgárda miatt, vitákat keltett azzal, hogy potenciálisan környezetvédelmi állásfoglalást közvetít, valamint azzal is, hogy nem-bibliai forrásokból merített inspirációt, például az Énok könyvét használta fel forrásként. Kínában egy névtelen forrás szerint nem adták ki "vallási okokból", és több muszlim országban betiltották azzal a magyarázattal, hogy tiszteletlenül ábrázolja az iszlám prófétáit.

Ha szívesen megnéznéd a filmet és rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor nincs más dolgod, mint a mozi mafabos oldalán található, “Hol nézheted” szekció alatti Netflix gombra kattintani.

67 Noé  (2014)

akció | dráma | kaland

Darren Aronofsky monumentális alkotásában Noé epikus történetét dolgozza fel. Az embert próbáló feladatra kiválasztott Noénak (az Oscar-díjas Russell Crowe) szembesülnie kell... több»