Meghalt a Nobel-békedíjas Henry Kissinger

100 éves korában elhunyt Henry Kissinger.

Az Egyesült Államok volt külügyminiszterként és elnöki tanácsadójaként a 20. század egyik legbefolyásosabb és egyben legvitatottabb politikusként, illetve diplomatájaként tartják számon. 

Heinz Alfred Kissinger 1923. május 27-én született a bajorországi Fürthben, családja 1938-ban menekült el a náci Németországból, ő maga pedig 1943-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot. A második világháború idején szolgált az Egyesült Államok hadseregében, a háború lezárása után pedig a Harvardon végezte egyetemi tanulmányait.

1954-ben doktori címet szerzett, majd ezt követően két évtizeden keresztül volt a Harvard egyetem oktatója. Nelson Rockefeller, aki éppen Dwight Eisenhower elnök különleges asszisztense volt, az 1950-es években az akkor még egyetemi hallgató Kissingert választotta meg a Rockefeller Brothers különleges projektjének igazgatójává. 

Az 1960-as évek végén, miután Kissinger Rockefeller külpolitikai tanácsadójaként szolgált az elnökválasztási kampányok során, Richard Nixon őt választotta nemzetbiztonsági tanácsadójává. Kissinger központi szerepet játszott Nixon elnök külpolitikai törekvéseiben, vagyis az Egyesült Államok és Kína kapcsolatainak megnyitásában.

Nixon 1972-es újraválasztását követően Kissinger még nagyobb befolyásra tett szert, amikor Nixon őt választotta külügyminiszternek is. A következő év elején központi szerepet játszott az Egyesült Államok vietnami szerepvállalásának befejezéséről szóló tárgyalásokban, amiért a későbbiekben az észak-vietnami Lê Đức Thọ-vel közösen Nobel-díjat kapott.

Kissinger szerepvállalása ugyanakkor meghatározó volt, hogy a kormányzat kiszélesítette a vietnami konfliktust, valamint Kambodzsa bombázásában, amely személyét ellentmondásossá tette. 

1973-ban Kissinger vezette a Jom Kippur-i háború befejezésére irányuló diplomáciai törekvéseket is, így megítélése szerint befolyása nagyobb volt Nixonnál is, akinek elnöksége ekkor fulladt a Watergate-botrányba.

Érdekesség, hogy személyesen is részt vett A keresztapa 1972-es premierjén, ahol elvegyült a színészek között, 1991-ben pedig ő szerkesztette a CBS reggeli műsorának időjárás jelentését. Személyes barátságot ápolt a Paramount korábbi vezetőjével, Robert Evansszel 

Az 1995-ös Nixon című filmben Oliver Stone formálta meg a karakterét, Guy Nattiv Golda című 2023-as rendezésében pedig Liev Schreiber alakítja őt.

Kissingert felesége mellett Ann Fleischerrel kötött első házasságából származó gyermekei, Elizabeth és David, illetve öt unokája gyászolják.

Nyugodjon békében!

Hírességek, akiket 2023-ban veszített el a világ