Egy idős fa áll a botanikus kert közepén. Magányos, akárcsak a kert többi lakója, amelyek eredeti élőhelyüktől távol, több ezer kilométerre élnek, hogy mi szemlélhessük és tanulmányozhassuk őket. De miközben mi őket figyeljük, ők is visszanéznek ránk. Néma tanúi rövid, kusza, zajos… Több

89 Csendes barát (2026)
Órákkal ezelőtt ért véget a film, teljesen a hatása alatt állok. Nem kellenek ide nagy forgatókönyvek és kalandok, ha el tudunk csendesülni, fantasztikus élményben lesz részünk. Számomra az óriási, árnyat adó és fenséget is bemutató, gyönyörű ginkgo biloba magát a természetet idézi. Ha kapcsolatba tudunk lépni vele, védjük, óvjuk, gondozzuk, vagy akár kutatjuk, fantasztikus társunk lehet magányban, családban, munkában és szociális helyzetben egyaránt. S ha tönkretesszük a csodát, súlyos ára lesz... Számos réteget lehetne egyébként is lefejteni az író-rendező ajánlása szerint, még kiemelném a női státusz fejlődését (a kezdeti, 1800-as évek nőjének a konyhában és ura mellett a helye, méghogy egyetemen!, majd a 70-es évek már szinte minden tekintetben felszabadult, saját útjukat próbáló nők, és napjainkban a magasan kvalifikált, munka iránt is elkötelezett, szerencsés esetben családot is összetartó nőtípusa). A valódi, a gondoskodó női lélek számomra pedig alapból összekapcsolódik a természet, növények, állatok szeretetével és védelmezésével. Enyedi Ildikó számomra zseni. Csak ilyen egyszerűen.
Először totál nem számítottam erre a lassúságra, de valahogy mégis beszippantott. A filmben a fák és az emberek csendes történetei párhuzamosan futnak, és közben olyan érzésed lesz, mintha tényleg elkezdenél másképp nézni a világra. Néha totál filozofikus, de pont ezért megmarad benned.
A film 83 133 713 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 34 851 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
A Csendes barát elnyerte a legjobb film díját a 45. Magyar Filmszemlén.