Vélemény:

85 Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja

(2005)

Végső megoldás: a Halál...a Jedikre!

Piczil Zsolt   2025.03.14 13:34
0

Mire idáig elverekedtem magam, már csak fásultan bólogattam. Hát igen, ha Lucas ennyire dogmatikusnak írja le a Jediket, akkor halál rájuk! Dogmatizált, bürokratikus, organizált, önhitt – ezek mind olyan szavak, amiket nem használtunk volna a ('77-es) Jedikkel kapcsolatban. Tudod, akkor, amikor Yodának még nem volt lézerkardja, mert különben azzal oktatta volna Luke-ot vívásra. Mert ő egy olyan bölcs jógi volt, aki az Erő magasabb érvényű megismerését oktatta, nem parasztoknak való lézerkardcsattogtatást. Persze ezt Lucas alaposan átírta, ezért a mi kis Yodánk sokkal szűk látókörűbb, többet hibázó, mint ahogy korábban (később) megismerjük A Birodalom visszavágban. Pl. egyáltalán nem említi meg, hogy a Sithek villámokat szórnak: "Luke, jó, ha tudod!" De amúgy is, Lucas előzménytrilógiája annyi sebből vérzik kontinuitás szempontjából, hogy öröm nézni. Még ebben a lezáró részben is, nem csak gondosan elvarrja a szálakat Lucas, hanem még jobban összekuszálja azokat. Pl. Ben miért a Tatooine-ra viszi a csecsemő Luke-ot, ott, ahol annyi minden történik, történt? "A világegyetem legtávolabbi pontja" – mondja később Luke – "itt semmi sem történik." És a Pod Race, Mandalorian, Boba Fett, Inkvizítorok, meg egyébként Vader szülőbolygója, az smafu? Na jó, egyébként én sem kötekszem, csak hátradőlök és élvezem a Csillagok háborúja hangulatát... Meg egy csomó mindent kivágok, hogy ez a hangulat megmaradjon. Peace!