Közösség

Vélemény:

 

76 Egy veszedelmes elme vallomásai

(2002)

Frankó

 
Ahoj poplacsek   2023.09.04 23:07
1

Elsőre nem tudtam ráhangolódni, de aztán beszippantott.
Ami kezdetben nem tetszett, a vágás stílusa és ritmusa végül pont magával ragadott, a történet is jó volt, a színész felhozatalra igazán nem lehet panasz, mi kell még.
Sokan Mr. Nespressót dicsérik a rendezés miatt, de közben elfeledkeznek az íróról. Pedig szerintem itt az is igen sokat nyomott a latban: Charlie Kaufmant sejtem a sok különleges megoldás és ötlet mögött. Ő írta A John Malkovich-menet forgatókönyvét is, és itt is nagyon jó munkát végzett. OK, Chuck Barris könyve alapján, de azért mégiscsak ő dolgozta ki végül.
A stáblistát kezeljétek fenntartással, van néhány cameo, köztük akadnak konkrétan pár másodpercesek, méghozzá szöveg nélküliek. Ehhez képest röhejesen elöl vannak kiírva a szereplők között. Senki ne kezdje el nézni például Brad Pitt vagy Matt Damon miatt, de Maggie Gyllenhaalból se lesz túladagolásotok.
A történetről nem sikerült kiderítenem, hogy mennyi a valóságalapja, ugyebár egy tévés figura állítására alapozódik, aminek a valóságtartalmát a CIA sose ismerte el. Vagy mert tényleg nem igaz, vagy mert hülyék lennének megerősíteni. Lehet hát találgatni.
Megnézésre kifejezetten javasolt.