Közösség

Vélemény:

90 Coco

(2017)

A halottak napja, nem teljesen gyerek verziója

Képkockák   2021.10.12 09:21
2

Csak a napokban láttam a filmet első alkalommal, pedig már évek óta a listámon van, mivel igazán szeretem a modern Disney animációs filmeket. Jelenleg a Disney nem a szörnyekre és mágikus dolgokra koncentrál, sokkal inkább az élet egyes elemeit próbálják bemutatni teóriákon, filozófiákon keresztül, ahogy azt láthattuk az Agymanók esetében, vagy akár a Lelki Ismeretek c. filmben. Hozzám alapvetően is közel áll a mexikói kultúra, így nem volt kérdés, hogy érdeklődve nézem végig a film minden egyes percét, már ismerve a halottak napja menetét a mexikóikaknál. Meg is kérdeztem egy mexikói embert, aki szerint a film kellően jól bemutatja a kultúra ezen részét, de számára túl amerikai szájíze van. Én szinkronosan láttam, és bár a magyar hangok nagyon jól passzoltak, azt gondolom, hogy a zenés részeknél a félig mexikói, félig magyar szövegek nagyon zavarók tudnak lenni, bármennyire is érzelemteljes a film. Egy szó mint száz, a film jól körüljárja a halál kérdését, a zene erejét, a bizalom fontosságát és a család erejét. Igazán megindító és érzelemteljes a Hector által közvetített üzenet, hogy nem is a halál a legfélelmetesebb dolog a világon, hanem az, hogy még a szeretteid is elfeledhetnek. Amennyiben fiatalabb gyerkőccel néznéd, azt tanácsolom, hogy 8-9 éves kor alatt ne válaszd ezt a filmet, mivel lényeges elemeit nem fogja megérteni, és a film fő témája a halál. Ha nem vagy felkészülve egy ilyen komoly beszélgetés megannyi kérdésére, akkor még kicsit várj ezzel a mozival!