A Boldog halálnapot első részével sem voltam teljesen kibékülve, de a hibái ellenére is annyira megfogott, hogy ha már készült folytatás, adtam neki egy esélyt. A film bevezetése egy túlgondolt, sci-fi vonalra (időutazásra) utal, viszont ezt a történet sajnos hamar félresöpri, és ismét megkapjuk az első részből ismert, unalomig ismételt bonyodalmat – csak egy kicsit másként.
És éppen ez a „kicsit másként” az, ami nálam problémát jelentett. Rendben, megmagyarázták az első rész eseményeit egy tudományos maszlaggal, de aztán dimenziókkal és alternatív világokkal bonyolították túl az amúgy egyszerű történetet – ami már erőltetett húzásnak érződik. A baba maszkos gyilkos, aki az első rész egyik fő motorja volt, teljesen háttérbe szorul, és helyette egy B-kategóriás tini sci-fit kapunk.
A készítők Jessica Rothe karakterét – aki továbbra is szimpatikus – ezúttal a drámaibb oldaláról próbálták bemutatni. A filmben fontos szerepet kap a főhős vívódása, hogy melyik dimenzióban maradjon: ott, ahol a szerelme várja, vagy ahol az édesanyja életben van. Ez az érzelmi szál akár működhetett is volna, ha nem szúrják el a hangulatot olyan kínos jelenetekkel, mint például amikor egy lány vaknak tetteti magát, hogy elterelje az iskolaigazgató figyelmét és megszerezzék a kulcsot.
Ez csak egy példa a sok közül, de sajnos a film tele van ehhez hasonló, erőltetett, gagyi poénokkal és egysorosokkal, amelyek számomra teljesen kioltották a vígjátéki vonalat is. Tisztában vagyok vele, hogy a film elsősorban a tinikorosztálynak szól, de ahogyan az első részben, úgy itt is elhibázták a műfajok arányát – se horror, se sci-fi, se vígjáték terén nem sikerült igazán jól eltalálni az egyensúlyt.
2017-ben még nem gondoltam volna, hogy egyáltalán van olyan történet, amit folytatásként ki lehet hozni a Boldog halálnapot-ból… Ebből a szempontból pozitív csalódás ért, és biztos vagyok benne, hogy akik imádták az első részt, azok most is egy hasonló színvonalú – inkább vígjáték, részben horror, részben sci-fi – alkotást kapnak.

67 Boldog halálnapot! 2. (2019)
horror | misztikus | sci-fi | thriller | vígjáték
Tree Gelbman már reménykedik benne, hogy az élete visszatér a rendes kerékvágásba. Aztán kiderül, hogy az életben maradás nem mindenre jelent megoldást, sőt. Mintha a gondok és... több»
Szereplők: Jessica Rothe, Suraj Sharma, Israel Broussard, Ruby Modine, Charles Aitken