2024.11.14 23:20 Majorkas Olvasottság: 1290x
4

Polkorrekt római álom

24 év után elérkezett a várva várt Gladiátor-folytatás. Az utóbbi pár évben Ridley Scott két történelmi témájú filmet is rendezett (Az utolsó párbaj, Napóleon), bár a legutolsó miatt jóval szkeptikusabban vártam ezt a filmjét. Aggodalmaim néhányszor beigazolódtak.

Történelemfanatikusoknak ezért annyira nem ajánlom, számukra vérlázító lehet számos jelenet és karakter. Ünneprontó vagyok, tudom.

Polkorrekt római álom

Bosszútörténet továbbgondolása, vagy inkább ókori szappanopera egy kis vérfürdővel? Nem tudjuk egy ideig követni, végül kin is kell bosszút állni, az egész római hadseregen, elég csak a tábornokon, vagy inkább a két császáron? Vagy másvalakin? Izgalmasnak valóban izgalmas, és voltak jó, leszögező jelenetek, kivéve a majmosat meg a cápásat. Na azt neee, nem akarom, ha krokodilok lettek volna a vízben, az ok, mert annak még volt valóságalapja. Ellenben, aki szerette az első részt, és érdekli, mi történik 20 évvel utána, meg lehet nézni legalább egyszer, csalódni nem biztos, hogy fog, de az első rész nyitójelenete + a zene még mindig jobb, mint majdnem bármelyik film kezdete. Látványban, zenében, kosztümben ez is fullos film lett, az vitathatatlan, és sokat szórakoztam rajta így is, de nem ez lesz a kedvencem.

Számomra kellemes meglepetés volt Peter Mensah, csak sajnos neki nem jutott olyan jelentős szerep, mint Denzelnek, nagyon fura volt őt ilyen filmben látni, nem ezt szoktuk meg. Nyilván el kellett adni valahogy a filmet, mert Pedro Pascal lehet, nem volt elég. Neki kifejezetten jól állt ez a római tábornokosdi, viszont azt nem gondoltam volna, hogy a végére egészen kedvelhető, szimpatikus figura lesz belőle. Beszéljünk egy kicsit a legfőbb szereplőről is, Paul Mescalról. Örülök, hogy egy feltörekvő fiatal színész lett az „új Russell Crowe”, mondjuk az Aftersunból ismerős lehet borosta nélkül.

Sokáig féltem attól, hogy nem tud kibontakozni a karakter, de a végére lesz valami. A nagyon nagy durranás viszont inkább Connie Nielsen volt szerintem, ő különösen meglepett. A két császár karaktere felejthető és roppant idegesítő, Caracalla eredetileg szakállas volt és magasabb, valamint idősebb a testvérénél. Mentsége legyen a filmnek, hogy eredetileg is volt társuralkodás, és más esemény is megegyezik a valósággal, most igyekeztem nem spoilerezni. Nagyon remélem, nem ad ötleteket valakinek ez a film (Cápák a Szajnában után szabadon), de ez legyen a filmnek a legnagyobb hibája, mi lenne, ha nem vágják ki belőle azt a bizonyos férfi csókjelenetet, akkor lehetne temetni az egész filmet, ebben biztos vagyok, bár így is nekem túl polkorrekt volt, de lehet, azért lett ilyen, mert így reprezentálja azt, hogy milyen úton haladt a Római Birodalom a bukás felé, és Marcus Aurelius álma miért maradt álom csupán.

7/10.

akció | dráma | kaland

SkyShowtime (2025.05.16.)

Az ötszörös Oscar-díjas Gladiátor folytatása. A cselekmény néhány évvel később játszódik: Lucius, a császár húgának, Lucillának fia felnőtt. Semmi sem nyűgözte le... több»

4