![]()
Először is, mostanság ezer a dolgom, de megígértem valakinek, hogy írok egy kritikát a sorozatról, és próbálom betartani az ígéretemet. Ő is nagy sorozatfüggő, úgyhogy valamilyen szinten lelki társak vagyunk...
Imádom Japánt, és imádom a szamurájok korát. Korántsem volt olyan tiszta és fennkölt ez az időszak, mint amiket a filmekben láthatunk, ó nem... Véres harcok, árulások, politikai és korrupciós harcok, be nem tartott hűségeskük és sűrű orvgyilkosságok. Sőt, apák kényszerítik fiaikat seppukura, és fordítva, fiúk ölik meg tulajdon apjukat a pénzért és hatalomért, vagy csak egyszerűen az életben maradásért... Csak ne váljanak roninná, ami a szamurájok lassú pusztulását, elsorvadását vetítette elő.
![]()
Szóval kétszer is átrágtam már magam a sorozaton, és hogy is mondjam, szomorúan észleltem, hogy az 1500-as évekkel kezdik meg a sorozatot. Ami nekem nagyon furcsa, hiszen kihagyták az Asikaga-Bakufut, amit Go-Daigo császár legyőzésével maga Asikaga Takaudzsi alapított és tett dinasztikussá... Tette mindezt 1305-ben, amit sokan a sógun intézményének alapkövének neveznek. Persze azelőtt is voltak nagy hatalmú daimjók, akikből sógunok lettek, de az Asikagák voltak azok, akik körülbelül 230 évig a családjukból, egyenes ági leszármazottakból választották a következő sógunokat.
Szóval Oda Nobunagával ( 織田 信長 ) kezdtek, ami kissé fura volt, de személyében egy őrült, de kegyetlen zsenit ismerhettünk meg, aki véres harcokban egyesítette egész Japánt...
Magán a filmen látszik, hogy sok munka és történelmi hitelesség van benne. Eközben gyönyörű képek, képsorok futnak, nagyon szépen kidolgozottak a domaru és a tószei guszoku páncélzatok, félelmetes maszkok, gyönyörűen díszített sisakok, amiket láthatunk. A korabeli képekkel, festményekkel összehasonlítva néhány történelmi személy megszemélyesítése nem kifejezetten sikerült, de szerintem nem is ez volt a cél...
Japán maga gyönyörű, és ez sok mindenért simán kárpótol...
Amit azért hiányoltam, egy jó pár dolog elmagyarázását, úgymint: beszélhettek volna a fegyverekről, mint például a katanáról, a vakizasiról, a tantóról... Ráadásul a többit nem is említeném, pedig rengeteget írhatnék róluk... Erre a portugálok által behurcolt (véletlenül, hiszen Kínába szánták) arquebus (kovás puska) került előtérbe, ami Oda nagyúrral indult el hódító útjára. De Oda győzelmeit végül is a puskáknak, zseniális megérzéseinek, taktikájának és az ashigaruknak (felfegyverzett parasztok) köszönheti a kezdeti időkben...
Érdekes kor, érdekesen bemutatva... Én kifejezetten élveztem, és bevallom, már régóta tervezek egy utat Nipponra ( 日本国 ), de valahogy sohasem jött eddig össze... Imádom a japán szamurájok korát és történelmét, így a sorozat, kisebb-nagyobb hibáitól (is) eltekintve, nekem bejövős volt... Nemsokára jön a második évad, és én már most várom, és nagyon remélem, hogy a színvonal sem fog esni...
Nem lehet úgy értékelni, mint egy filmet vagy filmsorozatot, hiszen ez egy dokumentumfilm, amit a hitelessége alapján lehetne osztályozni, és amit én erről a korról tudok, nekem megfelelt.
Nem való mindenkinek, ide már nyitottság és némi intelligencia szükséges, de mint már említettem, minden másra ott vannak a Marvel-filmek, abba aztán lehet egy óriási nagy fejest ugrani...
Hiába no, a kisujjunk sem egyforma!
Kedvenc fotelem megvárt... Kakaós tekercs, persze itthoni, és egy kis szilvás-fahéjas tea. Ízorgia és egy jó sorozat... Semmihez sem hasonlítható. Hát persze, hogy öt méregzöld csillag!
A műsor a feudális Japán háborúit és csatáit mutatja be, amikor hataloméhes hűbérurak versengtek, hogy az ország egyeduralkodóivá váljanak. több»

Most nézem másodjára. Elsőre is nagyon tetszett, de így még jobb, tudatosabban tudom nézni. Jó hír, hogy te is elégedett vagy vele. És pont azon filóztam, hogy a kezdetét kellene valahogy levadásznom. Szerintem az is nagyon érdekes lehet. Annyira nem akarok rárepülni, hogy tudományosabb könyvnek nekieredjek, de pl. dokumentumfilmet, videót szívesen néznék még. Esetleg tudnál valamit ajánlani, a témában való jártasságod alapján?