Közösség

Vélemény:

53 Amikor leszáll az éj

(2024)

A fenyegető mumusok már annyiszor felvázolt története ez.

Piczil Zsolt   2024.08.10 12:20
1

A forgatókönyv picit haloványnak tűnik nekem, olyanok a jelenetek, mintha felfedező írással teremtették volna őket. Rengeteg az ad hoc jelenet és az ebből fakadó logikátlan fordulat vagy reakció. Az idősebb fiú udvarlása és közös jelenetei a lánnyal kifejezetten jó van eljátszva (itt remekeltek az ifjú színészek). Viszont pont a fő történetszál, az egész világot érintő tárna terrierek támadásai olyan szürreálisan vannak előadva, hogy nekem többször felvetődött, nem valami családi elmebaj, tömegpszichózis lesz a nagy fordulat a film végén? Amikor kiderül, Nicolas Cage neurotikus beteg, a gyermekei is terheltek, a szomszéd tanya pedig csak türelmes és elnéző a „különc” szomszédokkal. De nem, úgy néz ki, tényleg ellepték a világot a borotválatlan kotorékebek, és úgy néz ki, a fogcsattogtatás, óriáskerekezés elég ahhoz, hogy leverje bármelyik ország katonaságát. Mondom, elég szürreális a szinopszis, sokkal kevésbé hihető, mint a Hang nélkül univerzumának szörnyfalkája. Egyébként Nicolas Cage-et emlegetve teljesen felesleges róla beszélni, mert csak mellékszereplő, mellékszerepben. Azt viszont jól játssza el. A film rossz megítélést kapott, lehet, hogy ennek köszönhetően én mégis inkább jónak gondolom, mint rossznak. Hogy újranézném-e a filmet? Igen. Hogy lehetne ebből az összevissza kezdetből folytatást csinálni? Igen, csak azt már nem hiszem, hogy jónak találnám még én sem.