A Futni mentem mindenképp minden idők egyik filmje. Amolyan iskolapélda arra, hogy lehet a legbiztonságosabb és legsemmilyenebb filmet összelapátolni. Minden karakter, minden narratív szál pontosan oda megy, ahová gondolnád, és a bemutatott szituációk a hallmarkos karácsonyi romantikus vígjátékok színvonalát érik csak el. Egy feel-good story, amolyan mi megy a tévében, amíg a vasárnapi ebédet emésztem tartalom. A forgatókönyv annyira sztereotípiákra épít, hogy a történet csak balatoni apály mélységét éri el, és ha már láttál filmet életedben, nem lesz túl izgalmas a dolog.
De megértem, hogy nem is célja, hogy az legyen, egy-két gyengusz poén és életszagot mellőző mondóka tökéletes a tipikus kapcsold ki az agyad mozizásra. Ideális családegyesítő film, melyben mindenki megtalálja az a pár jelenetet, amin tud mosolyogni, hisz a karakterek annyira filmes archetípusok, hogy Joseph Campbell jogdíjat szedhetne. Narratív lyukakról vagy üzenetről nincs nagyon értelme beszélni, ez nem egy Anora, mely mély társadalmi ellentéteket boncolgat, olyan nem konvencionális rendezéssel, amitől hanyatt esel az izgalomtól. A Futni mentem egy reklámfilm hitelességével operál, ami ironikus, mert tele van termékmegjelenítéssel, olyannyira, hogy már kicsit zavaró volt a dolog. Itt esett le igazán, hogy lényegében az egész film olyan, mint egy marketingtartalom valami sportitalhoz vagy futócipőhöz.
Lehet, csak nem én vagyok a célközönség, vagy túl sokat várok Herenditől. De ezek a kis jópofázó filmecskék szerintem nem csak nekem unalmasak. A Kálmán-nap valahogy sokkal érdekesebb volt, az idei családdal foglalkozó magyar filmekből.
Nem bántam, hogy megnéztem, legalább most már tudom, mit szeretett ennyi ember, köszönöm a lehetőséget a Mafabnak.

81 Futni mentem (2024)
dráma | romantikus | vígjáték
Herendi legújabb romantikus vígjátékában egy anya útját követhetjük nyomon, akit Udvaros Dorottya alakít, és aki elindul, hogy teljesítse néhai férje utolsó kívánságát,... több»
Szereplők: Csuja Imre, Csányi Sándor, Udvaros Dorottya, Lovas Rozi, Ember Márk
Ez a film egy habkönnyű vígjáték (komédia, ami egy több ezer éves műfaj), aminek az a feladata, hogy szórakoztasson. Ezt a feladatát hiba nélkül elvégzi, szerintem. Nekem például az agyalós filmekből van elegem, a társadalom, az ember és az emberi kapcsolatok elemezgetéséből, illetve az ember mint borzalmas lény mutogatásából. Más kérdés, persze, hogy boomer vagyok, aki minden szörnyűséget látott már, így a felhőtlen vidámságot nagyra tartja.