2024.08.16 12:22 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Csak egy átlagos világvége utáni film

Mindig is kedveltem a posztapokaliptikus tematikájú filmeket, ugyanis egy egészen egyedi hangulatvilágba képes berántani a nézőjét. Nos, a Douglas Aarniokoski rendezésében készült 2011-es The Day (a magyar fordításban ismét kreatívak voltunk, hisz mennyivel hangzatosabbnak tűnhet A végzet napja filmcímként, mint az eredeti The Day), valahogy nálam a két szék közé esett. Jelen produkciónk szinte hemzseg a kisebb avagy nagyobb hibáktól, de valahogy mégis képes volt nézetni magát, de vajon elsősorban csak amiatt, hogy hátha kapok némi kis történeti morzsákat arról, hogy vajon mi is mehetett annyira félre a világunkban, hogy a szereplőinknek ennyire küzdeniük kell a mindennapi túlélésért? Maga a filmnek legalább annyi negatívumát tudnám megemlíteni, mint amennyi pozitívumot találtam benne. Nézzük hát, hogy mik is voltak ezek!

Sajnos jómagam is a negatívumok közt említeném meg azt a tényezőt, amit szinte a legtöbben fel szoktak róni jelen produkciónknak, miszerint hogy nagyon sok esetben kimondottan keveset láthatunk abból, ami épp a képernyőn zajlik. Ugyanis a film készítői úgy érezték, hogy ha szinte csak a fekete-fehér és annak különféle árnyalataiból alkotják meg azt a bizonyos színvilágot, ami a Földből maradhat egy apokaliptikus esemény után, akkor sok képi tartalomra azért ne nagyon számítson majd a néző. Ez leginkább akkor volt igazán bosszantó, amikor a film eseményei az esti órákban játszódnak, mert hát abból aztán valóban nem sok mindent láthatunk majd. Oké, persze, megértem, hogy ezt egyfajta hatásvadász eszközként vették figyelembe a készítők, de talán némileg egy kicsit jobb megvilágítást is kaphatott volna film. További negatívumai közé sorolnám azt is, hogy ha már nem foglalkoznak az események hátterének a magyarázatával, akkor legalább kapjunk némi utalásokat arra, hogy mi is történt, de itt csak annyit kapunk, hogy valami történt tíz évvel ezelőtt. Erre mondanám azt, hogy itt a semmi, fogd meg jól, és köszönjünk. Mondjuk ez még talán nem is bosszantott volna annyira, mint mondjuk az a történetből, hogy tíz év elég volt arra ebben a világban, hogy kialakuljanak azon csoportok, amelyek a film két ellentétes pólusát alkotják? Továbbá semmi információt nem kapunk arról sem, hogy a történetünk szereplőinek miért is kéne küzdeniük, ezáltal pedig nagyon ledegradálják a kész filmbéli történetet arra, hogy csak a túlélésért. Mondhatnám azt is a film kész forgatókönyvéről, amit egy bizonyos Luke Passmore-nak köszönhetünk, hogy mintha csak vázlatpontokból állt a teljes script, és hát ez igencsak kevéske. Viszont ami talán a legjobban bosszantott az egész filmben, az a filmbéli negatív karaktert alakító Michael Eklund karaktere. Merthogy egy pillanatra sem igazán sikerült elég karakteresnek, avagy gonosznak lennie ahhoz, hogy erővel avagy energiával tudja megtölteni a karakterét.

Csak egy átlagos világvége utáni film

Viszont, mint ahogy fentebb említettem, jelen filmünknek azért van egy-két komolyabb pozitívuma is. Az egyik ilyen, hogy a filmbéli menekülő csoport karakterei közt megvolt a dinamika, továbbá egészen jól sikerült hozniuk a különböző karaktereket. Továbbá, hogy bár a filmről messziről érződik az alacsony költségvetés, de ez nem igazán látszódik meg azon jeleneteken, amelyeket nem fedtek el a teljes sötétséggel. Ráadásul minderre még rá is dobnak egy lapáttal a film utolsó képkockájával, ami bár kellőképpen brutális lett, de valahol rávilágít arra, amiről ez a film szerintem szólni akart, miszerint hogy itt ölnöd kell, hogy ne öljenek meg! Továbbá némi karakterdráma is színesíti majd még a film végső megítélését.

Mindent egybevéve, A végzet napja című filmet akár értékelhettem volna eggyel jobbra is, de számomra a fentebb felsorolt negatívumai sajnos nagyon lerontják az átlagos szintre eme produkciót. Emiatt pedig három csillagnál többet egyáltalán nem érdemel a film.

akció | dráma | horror | sci-fi | thriller

A nem is olyan távoli posztapokaliptikus jövőben az életben maradt populáció állandó küzdelmek káoszában él. Egy valaha 12 főt számláló, de mára csupán öt, shotgunnal,... több»

0