2025.03.20 19:34 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Eltér az elődjeitől, de még így is fogyasztható

2007-ben Jaume Balagueró és Paco Plaza elkészített egy olyan found footage stílusú horrorfilmet, amely kritikailag és anyagilag is az egyik legjobb volt a műfaján belül. A váratlanul érkező siker miatt a rendezőpáros 2009-ben, sokkal nagyobb költségvetésből összehozta a [Rec]²-t, amely bár kritikailag és anyagilag kissé visszafogottabban teljesített, mint az elődje, még ez is elegendő volt ahhoz, hogy a [Rec]-filmeket gyártó Filmax stúdió zöld utat adjon további két rész folytatásának (a 2012-es [Rec]³: Génesis-nek, illetve a 2014-es [REC] 4: Apocalipsis-nek).

Ahogy a készítők befejezték a [Rec]²-t, jómagam eléggé kíváncsi voltam a harmadik felvonására eme szériának, hiszen jó pár kérdés lógott a levegőben, és máris itt érkezik az első arculcsapás jelen filmünk esetében, ugyanis a [Rec]³: Génesis egyáltalán nem egy harmadik rész. Vagyis nem a klasszikus értelemben, ugyanis nem folytatja az előző részek eseményeit, és nem is egy előzményfilmet kapunk, hanem ebben a részben a készítők arra fókuszáltak, hogy az első rész eseményeit áthelyezzék egy másik, jóval tágasabb helyszínre.

Eltér az elődjeitől, de még így is fogyasztható

Persze vannak utalások az első részben látott és hallott eseményekre, de a [Rec]³: Génesis leginkább egy párhuzamos filmnek nevezhető, ami időben nagyjából akkor zajlik, mint az első két része a szériának. De vajon milyen is lett jelen filmünk?

Jómagam a film utolsó 15-20 percéig nem adtam volna többet rá, mint két csillag, de a játékidejének az utolsó negyedére azért rendesen magára talál jelen alkotásunk. Rengeteg mindenen változtattak a készítők jelen filmünk esetében a korábbi részeihez képest, és voltak ezen változtatásokon belül pozitív dolgok, és sajnos nem kevés negatív dolog is.

Kezdésként talán a legfontosabb változtatás az volt, hogy a film első negyede után elhagyták a kézi kamerás zsánert, és normál kamerás horrorfilmmé avanzsálódik a film. Mindez kimondottan szokatlan volt számomra egy [Rec]-film esetében, de annyira amatőr érzetet keltett bennem itt a found footage jelleg, hogy üdítően fogadtam eme változtatását a filmnek.

Meglepődve vettem észre azt is a [Rec]³: Génesis esetében, hogy némiképp humorral töltöttek meg a készítői egyes jeleneteket, ami szintén borzasztóan szokatlanul vette ki magát, de mivel eme humoros jelenetek leginkább csak amolyan sarkításai voltak a humornak, így még épphogy át tudott csúszni nálam azon a szinten, ami még nem zavart.

Egy másik nagy változtatás a fertőzöttek, avagy megszállottak mozgása ebben a részben. Őszintén nem tudom, hogy erre miért volt szükség, ugyanis eme változtatással némileg azért a feszültségforrást is lejjebb csavarták a készítők.

Egy másik érdekes változtatás az elődjeihez képest, hogy itt igenis fontos szerepet kap a történetünk két főszereplője, a Clarát alakító Leticia Dolera és az újdonsült férj szerepében látható Diego Martín színészi alakítása, amik nem sikerültek rosszra, de sajnos annyira jóra sem, hogy kiemelkedőnek nevezzem. A többi filmbéli karakter pedig szóra sem igazán érdemes.

A technikai megvalósításait nem mondanám rossznak, amolyan tisztes ipari munka. Vér és brutalitás terén igazán ingadozó teljesítményt kapunk, talán csak a film lezárása lett az, ami emlékezetesre sikeredett.

Összegezve: egyértelműen az eddigi három [Rec]-filmből a leggyengébb ez volt; egyszeri nézésre bőven megteszi, de az átlagos szintjéből messze nem fog kitűnni, azért a halovány három csillagot megadom neki.

horror | thriller

A harmadik [REC] némileg más, mint az első két rész. Ezúttal nem found footage-stílusban forgatták a horrort és már nem a karantén alá helyezett lakóépületben játszódik a... több»

0