Az igaz történetet feldolgozó filmben egy orosz nyomozó nyolc évet tölt azzal, hogy megtalálja az elvetemült sorozatgyilkost, bár a hivatalos szervek akadá- lyozzák a munkáját.
(alexxx)

82 X polgártárs (1995)
Hát, nehezen indult be ez a film. De ha az első órát átvészeli az ember, azt tapasztalja, hogy a történeti időben előrehaladva mintha a díszlet-, jelmeztervezők is „felébredtek” volna, és ekkor már néhány színész – legalább a három főszereplő – elkezd játszani. De saját átlag szintjét így is csak Max von Sydow hozza. Persze majd 30 éves film. Más a tempó, más az ütem, mint a fiatalabb filmekben.
Az Evilenko jobban tetszett, mert ott sokkal inkább szólt a gyilkosról és a gyilkosságokról. Ez se lett volna rossz. ha nagyobb hangsúlyt kapott volna a nyomozás és kevesebbet, hogy a Szovjetunió mennyire korlátolt ország és minden a bürokráciáról sz... Több
Szeretem az ilyen típusú filmeket, így boldogan vettem elő (immáron sokadszorra) ezt a filmet. Robert Cullen A gyilkossági osztály című könyve alapján készült a film. (Maga a történet megtörtént eseményeket dolgoz fel: Andrij Romanovics Csikatilo ámokfutásának története, aki a Szovjetunióban 1978-tól 1990-ig bizonyítottan 53 embert gyilkolt meg különösen kegyetlen módon. A rosztovi rém néven elhíresült gyilkos áldozatainak száma azonban (valószínűleg) megközelíti a 65-öt. Az ámokfutása előtti években tanárként dolgozott, de hiába volt diplomás tudásának birtokában, képtelen volt a diákok tiszteletét kivívni, és osztályában állandó volt a rendzavarás. Ő maga ezt szerény természetének tudta be. Ezek után, 1973-ban szexuálisan zaklatta egy diákját a medencében, de tettének különösebb következménye nem volt. Rá pár héttel egy másik diákot zaklatott, melynek már volt következménye. Választhatott: elmegy magától vagy felmondanak neki. Később újra iskolában helyezkedett el, ahonnan számos zaklatási ügye miatt elküldték. Ezek után érkezett meg élete azon állomására, ahonnan gyilkos pályája elindult.) Egyébként, ahogy haladok a korban, úgy érzem át egyre jobban a történetet. Pedig anno első látásra is megrendített. A film egyértelműen érdemes a figyelemre, filmmániásoknak pedig egyenesen kötelező darab. Ez nem egy látványos, millió dolláros hollywoodi film. Ennek a történetnek, a látványvilágnak és a színészi játékoknak súlya van. Szóval filmre fel, és jó szórakozást!
Érdekes megfigyelés, hogy több gyilkosságot nem ismert el Csikatilo, de sosem tiltakozott a vádak ellen.
Mellékszereplőként számos hazai tehetség is megjelent a filmben: Gera Zoltán, Ujlaki Dénes, Szervét Tibor, Csuja Imre, Kóti Kati stb.