A Nosferatu - Drakula című filmben Hutter a Kárpátok bércei közt rejtőző Orlok gróf magányos kastélyába utazik, hogy segítsen a különös férfinak elintézni bizonyos jogi ügyeket. Orlok nevének puszta említésére ijedten hallgatnak el a falubeliek, és Hutter balsejtelmei csak nőnek, mikor… Több

Író: Bram Stoker
Feldolgozások
Nosferatu (2024)

A kép forrása: © Prana-Film
Az 1922-es Nosferatu is ilyen alakzat mint vámpír, több mint 100 év alatt nem sikerült jobbat vagy többet kitalálni. A film egyetlen kissé nevetséges képe az számomra, amikor a szörny a koporsóját cipeli át egy udvaron, az nem egy sikeres beállítás. Az összes többi jelenetétől még most is belém fagy a sza...loncukor. Amikor felemelkedik a ládából, vagy amikor jön fel a lépcsőn. Jájj! Ma már színesben is nézhető ez a film, én magam akkor írtam cirkalmas levelet jó anyámhoz Várnába, midőn a Youtube fondorlatos sátáni misztériumában láttam egy CSAK PÁR PERCES, sárgára színezett videoklip részletet a filmből. Hogy szívem végkép megfagyjon, ördögi doromb zeneszerszám szolgáltatta a zenét, kétségkívül a Sátánt dicsőítve. "Mama! Dobja el a vájlingot, a fia haldoklik! Vesztét a görény adta, ki szívja a vérét, amúgy most már digitálisan, hogy a kórság kerülgesse az amúgy is leprás, szikkadt tetem testét. Meg is mondom, ki vala. Az bizony Nosferatu."
Kb. 10 éve láttam, igaz nem olyan jó minőségben, de ha már elkezdtem, végignéztem... Némafilm, és kissé lassú, és vontatott a mai látásmódunknak, de nekem tetszett. Egy kis alapmű, ami közel 100 éves.Nosztalgiázzunk, megéri!!!
Első megtekintés óta az egyik leghatalmasabb klasszikusnak tartom. A vámpír árnyéka-jelentetek akár a klasszikus vámpír-filmek szimbólumaként is szolgálatnak, amelyek egy ilyen klasszikus alapkő esetén igencsak nagy szó. Minden egyes jelenete rendkívül erős érzelmi atmoszférával bír. 10/10
Mint filmművészeti, filmtechnikai csemege páratlan a maga nemében. Amit meg lehetett valósítani, azt megvalósították, és van egy jelenet, ami szerintem ritka ideglelősre sikerült. Pedig akkor még a horror mint olyan nagyon gyerekcipőbe járt. Mindenképpen érdemes a figyelemre. Szóval filmre fel, és jó szórakozást!
Werner Herzog (aki 1979-ben elkészítette a film remake-jét Nosferatu, az éjszaka fantomja címmel) egy 1998-as rádióinterjúban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Nosferatu - Drakula minden idők legjobb német filmje.
Nosferatu karakterét a filmben kevesebb mint 9 percig lehet látni.