Keserédes eső

Keserédes eső

Saudade fez Morada aqui Dentro
Cikkek

Történet arról, hogyan győzi le a 15 éves, szerény környéken felnövő Bruno a vakság valóságát.

(Hupka Adrián)

Rendező: Haroldo Borges
Ország: Brazília
Premier: 2023.10.10. | Netflix (2024.11.05.)

2024.11.12 Ahoj poplacsek

5/10 – ehh

Nagyon érdekes film, abból a szempontból, hogy dokumentarista vagy amatőr felvételes hangulatban enged bepillantani egy olyan csóró brazil környék életébe, ahová helyi idegenvezető nélkül nem jutnánk be. Cserébe érzetre kb. mintha én vettem volna fel a telefonommal, és apám vágta volna. Nem tudom, hogy forgatókönyv volt-e, úgy tűnt, hogy a megvakulásos fő szálat felskiccelték egy flipchart középre, majd köré rajzoltak csonka családot, csajozási próbálkozásokat, grundfocit, utcabulit meg sok ilyesmit, aztán előkapták a telefon kamera appot, aztán hajrá, adjunk neki. És máris érdekes volt nézni, turista szemmel.

2024.11.06 Bafam

Nagyon szép és megható film Braziliából

A Netflix az a streamingplatform, ahol biztos találunk rejtett drágaköveket. Ha nem lett volna a São Paulo Nemzetközi Filmfesztivál Netflix-díja, a világ figyelmen kívül hagyta volna a „Saudade Fez Morada Aqui Dentro” létezését. A filmszínházak nagyvállalatok általi monopolizálásával a filmfesztiválok, amelyek egykor a cinefilek menedékhelyei voltak, szintén elvesztették céljukat. Az a tény, hogy ezt a filmet üres kézzel küldték el a fesztiválról, azt jelzi, hogy ez a probléma általános, és az óceán mindkét partját érinti. A film egy 15 éves serdülő történetét meséli el, aki elvesztette látását. A rendező, a forgatókönyvíró, az operatőr és a vágó, Haroldo Borges intelligens döntéseket hoz, és a történetet felnőttkorú lencsén keresztül meséli el, ahelyett, hogy szükségtelen melodrámához folyamodna. Gabriel Gurman, a Netflix brazil igazgatója találóan megjegyezte a filmmel kapcsolatban: „A Saudade Fez Morada Aqui Dentro egy olyan produkció, amely a brazil mozi sokszínűségét és gazdagságát képviseli, és várjuk, hogy a közönség szerte a világon felfedezhesse ezt a történetet.” Bruno Jefferson teljesítménye a filmben különösen figyelemre méltó. A rendező néhány jelenetben megengedte az improvizációt, ami tovább fokozta a film hatását. Mindenképpen nézze meg ezt a filmet!

Békeidő
2020