74% 165 szavazat
A helyőrség

A helyőrség

The Outpost
Filmadatlap
12
Vélemények (12)
29
Szereplők (29)
25
Képek (25)
4
Videók (4)
2
Érdekességek (2)
Díjak
1
Filmkritika (1)
6
Cikkek (6)
Fórum
Jerico  

Hol nézheted

FILMINFÓ

Tartalom 1
Tartalom 2
Hivatalos tartalom

A kamdeshi csata volt az afgán háború egyik legvéresebb eseménye 2009-ben. Egy csapat amerikai katona egy elszigetelt erődben állomásozik, és amikor összehangolt tálib támadás indul ellenük, mindent megtesznek a… Több


Rendező: Rod Lurie
Író: Jake Tapper
Forgatókönyvíró: Paul Tamasy, Eric Johnson
Ország: Amerikai Egyesült Államok, Bulgária
Premier: 2019.11.02. | Telekom TVGO (2021.03.18.) | HBO Max (2021.07.09.)
 
2024.03.15 Ultron

legújabb vélemény

Kitűnő rendezés és látvány

Nagy kedvencem ez a film, mert nagyon jól visszaadja az afganisztáni Kamdesh melletti amerikai erőd 2009-es ostromát. Egy modern Alamot láthatunk, mintha mai formájában elevenedne meg az 1836-os texasi történet, amikor a mexikói Santa Anna tábornok támadt az amerikaiakra, és 16 napot át ostromolta helyőrségüket. A 260 védőből 257 el is esett. Ám Kamdeshnél csak 54 volt a védők száma, és csupán 8 esett el, mert megmentette őket néhány amerikai vadászgép megérkezése. Rod Lurie kiváló érzékkel rendezte meg a történetet, kiemelkedő alakításokkal. Orlando Bloom a helyőrség parancsnok eleinte, aki a jó vezető mintaképe a filmben. A későbbi parancsnokok alatt visszaesik az erőd vezetése. Nagyot alakít még Scott Eastwood is, aki azt a Romesha törzsőrmestert jeleníti meg, aki később a csata után a lehető legmagasabb katonai kitüntetést kapja személyesen az Egyesült Államok elnökétől. Értékelésem erős négy csillag, százalékban 85%, melyet teljes mértékben meg is érdemel a film. Gondolkoztam az öt csillagon is.

0
 
2023.06.01 Jerico

Az egyik legjobb háborús film

Jake Tapper 2012-es könyvsikerét vitte filmre Rod Lurie rendező 2019-ben, amikor elkészítette A helyőrséget. A film a 2009-es kamdeshi csatát mutatja be Afganisztánban. A maroknyi, alig 54 amerikai védő sokszoros tálib túlerővel szemben állta a sarat egy olyan támaszponton, mely teljesen elhibázottan lett kialakítva (egy teljesen védhetetlen helyen). A tálibok legalább 300 fővel rohamoztak, és az ostromban 8 amerikaival végeztek, viszont közülük 150 fő esett el. A helyőrség pedig kitartott, és az amerikai vadászok fel tudták menteni a támaszpontot. A kitartásért néhány katona, például Clint Romesha őrmester megkapta a Medal of Honort. A film nagyon jól bemutatja a reménytelennek tűnő harcot, és nagyszerű alakításokat is láthatunk, például Orlando Bloomtól és Scott Eastwoodtól. Jó a rendezés és akciódús, átélhető a kivitelezés is. Legalább 5-6 alkalommal megnéztem, mert annyira életszerű az egész, szinte ott lehetünk mi is a katonák között. És ez a legjobb az egészben: testközelből élhetünk át egy ostromot. Nálam ez a film erős 80-85 százalékos.

5
 
2021.11.28 Recensor

Ütős filmélmény

A kamdeshi csata Kelet-Afganisztánban, 2009 októberében, megérdemel egy filmet, csakúgy, mint annak hőse, Clint Romesha törzsőrmester, akit utána Barack Obama, amerikai elnök Medal of Honorral tüntetett ki a Fehér Házban. Rod Lurie méltó filmet készített 2019-ben az akkori eseményekről, Scott Eastwood főszereplésével egy remek szereplőgárda közreműködésében. Nagyon jók a harci jelenetek, élvezetes a rendezés, és kitűnő egyéni alakításokat láthatunk például Mel Gibson fiától (Milo Gibsontól), Caleb Landry Jonestől és Orlando Bloomtól. Többször is megnézhető, színvonalas háborús dráma, életszerű és átélhető jelenetekkel. Értékelésem: 85%. Vagy tucatszor láttam.

4
 
2021.10.27 HE7EDIK

Látványos és realisztikus háborús szösszenet, a csatajelenetekben mintha mi is ott lennénk, nagyon jól teremtették meg ehhez az alkotók az atmoszférát. Többször nézve is leköti az embert.

0
 
2024.03.15 Master

Történelemhű film a 2009-es kamdeshi ostromról

A film a híres kamdeshi csata történethű megjelenítése, amikor 2009. október 3-án mintegy 300 tálib rohanta le az amerikaiak egyik afganisztáni bázisát, melyet alig 54-en védtek. A csodával határos módon bírták tartani magukat, és végül amerikai vadászgépek mentették meg őket. A Rod Lurie rendezte A helyőrség nagyon jól adja vissza a harc hevességét és a vesztes pozíciót, amiben az amerikaiaknak küzdeniük kellett. A támaszpontot ugyanis rossz helyre építették, mert körben a magasabban lévő hegyekről teljesen belőhető volt.

0

A film összbevétele 2 140 701 dollár volt (imdb.com).

#1
 

A film alapjául szolgáló 2009-es kamdeshi csatában Clint Romesha törzsőrmester (a filmben: Scott Eastwood) annyira kitűnt bátorságával, hogy a harcok után Barack Obama amerikai elnök személyesen tüntette ki a Medal of Honorral, amit korábban 50 évig senki nem érdemelt ki, és ami az egyik legnagyobb katonai elismerés az USA fegyveres erőinél.Szerző: Morpheus

#2
 
(2021. 08. 19.)
Igaz háborús történet
A stáblista alatt megismerhetjük a csatában elveszett és a csatát túlélő katonák portréit, mint ahogy eszünkbe jut egy másik, hasonló dramaturgiával, de jóval korábban készült háborús filmeposz, a Mel Gibson főszereplésével leforgatott Katonák voltunk (2002). Ha az tetszett, ez a film sem fog csalódást okozni. Több