10 meglepő érdekesség A kétszáz éves ember című filmről

1999-ben mutatták be A kétszáz éves ember című filmet, amely bár nem hozta meg a várt sikert, idővel igazi kult klasszikussá érett, hiszen a tv csatornák szívesen tűzik műsorra a filmet a mai napig. A produkció egyébként nem igazán hasonlít arra, amit az eredeti tervek diktáltak, rengeteg színész neve szóba került a főszereppel kapcsolatban, de a rendező sem volt biztos, aztán amikor már minden elrendeződött, a Disney drasztikusan megvágta a költségvetést. Így vagy úgy, a filmet igazán emlékezetessé Robin Williams alakítása tette, de Chris Columbus rendezése is egyértelműen dicséretet érdemel.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. Az eredeti tervek szerint a főszerepet Tom Hanks kapta volna és Wolfgang Petersen rendezte volna a filmet.

2. Miután ez a terv nem jött össze, annyi biztos volt, hogy a főszerepet csakis egy igazi sztár kaphatja. Mielőtt még Robin Williams megkapta volna a szerepet, olyan nagy nevek kerültek szóba, mint Mel Gibson, Harrison Ford, Michael Keaton, Alec Baldwin, Bill Paxton, Jeff Bridges, Jack Nicholson, Robert De Niro, Steve Martin, Dan Aykroyd, Bill Murray, Anthony Hopkins, Kurt Russell és még sokan mások.

3. A viccek nem szerepeltek az eredeti forgatókönyvben. Minden viccet Robin Williams improvizált, így a színészek reakciója is teljesen hiteles.

4. A Disney a gyártás megkezdése előtt 12 millió dollárral csökkentette a költségvetést, így sokkal szerényebb megoldásokkal kellett beérnie a rendezőnek. Miután a film a vártnál gyengébben teljesített a mozikban, Robin Williams nyilvánosan hibáztatta a Disney-t.

5. A filmben látható női robot neve Galatea. Ez egy utalás egy ősi görög mítoszra, amely szerint az istenek életre keltettek egy szobrot. A történetet a Pügmalion mítosz néven ismerhetjük.

6. A robotok három törvényét a film alapjául szolgáló regény írója, Isaac Asimov találta ki.

7. Isaac Asimov regényében a robotokat gyártó cég neve „U.S. Robots and Mechanical Men.” 1971-ben aztán a nagy író hatására egy cég fel is vette az impozáns „U.S. Robots” nevet. Mivel a filmben a cég negatív fényben tűnik fel, az igazi U.S. Robots azt kérte, hogy ne használják ezt a nevet. Helyette a filmben a legtöbb helyen a „NorthAm Robotics” cégnévvel találkozunk, ám egy-két jelenetben még látható az eredeti „U.S. Robots and Mechanical Men” logója.

8. A filmben látható NorthAm Robotics székhelye valójában az Oracle Corporation épülete, amely Kaliforniában található Redwood Shores-ban.

9. Andrew egy NDR-114 típusú robot. A 114-es szám Stanley Kubrick munkássága előtt tiszteleg, hiszen a rendező számos filmjében használta ezt a számot.

10. Amikor Andrew hozzá hasonló robotokat indul keresni, egy svéd, Boblbee márkájú hátizsák van a vállán.