Brad Pitt és Julia Roberts az ezredforduló tájékán élte színészi pályafutása igazi aranykorát. A két színész már ekkoriban is régi barátok voltak, akik csak a lehetőségre vártak, hogy végre közös filmben is szerepelhessenek. Erre végül 2001-ben került sor, ám a film már eleve bukásra volt ítélve.

Brad Pitt az ezredforduló előtt olyan filmekkel futott be Hollywoodban, mint az Interjú a vámpírral, a Hetedik, a Harcosok klubja vagy a Blöff, míg Julia Robertset már mindenki ismerte a Micsoda nőből, az Összeesküvés-elméletből, az Édesek és mostohákból vagy az Erin Brockovich, zűrös természetből. Szóval mindketten igazi Hollywoodi sztárok voltak. Ám még ez sem menthette meg A mexikóit a bukástól.

A film története egy pitiáner bűnözőről szól, akit a maffiavezér választás elé állít: vagy megszerzi Mexikóban egy legendás pisztolyt, vagy búcsút mondhat az életének. Hogy hősünk helyzete még szerencsétlenebb legyen, a barátnőjétől is kap egy ultimátumot: vagy a bűnöző élet, vagy ő. És, hogy még kacifántosabb legyen a sztori, a maffia elrabolja a lányt, hogy vele ösztökélje akcióra a srácot.

A sztorival tehát nem volt különösebb gond, ahogy a szereplőgárda is minden más esetben garancia lett volna a sikerre (főleg, hogy olyan arcokat láthattunk, mint J.K. Simmons, James Gandolfini vagy Gene Hackman). Ráadásul Brad Pitt és Julia Roberts is hajlandó volt jelentősen lejjebb adni az anyagi igényeiből, hogy tartani lehessen a film előzetes költségvetési terveit. Persze menet közben semmi sem úgy alakult, ahogy tervezték, a költségek pedig kis híján megduplázódtak a forgatás végére.

A mexikói a DreamWorks Pictures gondozásában került bemutatásra márciusban, ami már előre jelezte, hogy a stúdió maga sem vár túl sokat a filmtől. De más gondok is voltak. A film rengeteg kritikát kapott, mivel a címadás elég megtévesztő lehetett: a főszereplők kivétel nélkül fehér színészek voltak, emiatt sokan rasszizmussal is vádolták az alkotókat.

Brad Pitt és Julia Roberts ahhoz elegendő volt, hogy a rajongók gondolkodás nélkül rohanjanak a moziba, ez a bevételeken meg is látszott. De a többség csalódottan jött ki a vetítésről, ez pedig a kritikákon és az értékeléseken látszott meg. Sokan azért voltak csalódottak, mert bár a filmben két kedvencük szerepelt, de közös jelenetük nem sok akadt a közel két óra alatt. Mások viszont egyszerűen csak gyenge mozinak titulálták A mexikóit.

64 A mexikói  (2001)

kaland | krimi | romantikus | vígjáték

A maffiavezérnek a legendás pisztolyra, "a mexikói"-ra fáj a foga, ezért elküldi egyik emberét, Jerryt (Brad Pitt), hogy szerezze meg az értékes fegyvert, különben elbúcsúzhat... több»