„A hallgatás elfogadhatatlan”: Egy LMBTQ törvényjavaslat miatt áll a bál a Disney-nél

Kevés olyan színes cég van, mint a Disney és ők szeretik is hirdetni magukról, hogy élen járnak a különbözőség támogatásában. Talán éppen ezért lett akkora botrány belőle, amikor kiderült, hogy a Disney anyagilag támogat olyan politikusokat, akik Floridában beterjesztették a Don’t Say Gay törvényjavaslatot.

A botrány nem is feltétlenül ettől robbant ki a Disney munkatársai közt, hanem akkor, amikor az elnök Bob Chapek körbeküldött egy mailt. Ebben ugyanis arról írt, hogy a Disney továbbra is vezető szerepet tölt be a sokszínűségért küzdő szervezetek támogatásában. 2021-ben 3 millió dollárral támogatták az LMBTQ+ szervezeteket, de hosszú évek óta támogatják az olyan megmozdulásokat is mint a Pride felvonulások. A mail végén Chapek azzal zárja gondolatait, hogy nem szeretné, ha a munkatársak összetévesztenék a nyilatkozat hiányát a támogatás hiányával.

Utóbbival arra utalt, hogy a felháborodott munkatársak úgy vélik, a Disney azzal, hogy nyilvánosan nem foglalt állást a fent említett melegellenes törvényjavaslat ellen, egyenértékű azzal, hogy támogatják azt. Ezt pedig csak erősíti az a hír, miszerint a törvényjavaslathoz köthető több politikust is anyagilag támogatnak.

A munkatársak elsősorban a közösségi médiában adnak hangot felháborodásuknak. Többen közülük nyíltan vállalják nemi identitásukat és élesen kritizálják a Disney hallgatását az ügyben. A legtöbben úgy érzik, hogy nem csak őket sértik ezzel, de a törvényjavaslat ártani fog a gyerekeknek és azoknak a családoknak is, akiknek a Disney műsorai készülnek.

A Don’t Say Gay törvényjavaslat tiltaná az amerikai állami iskolákban egy bizonyos kor alatt a szexuális irányultságról és a nemi identitásról szóló oktatást.