2024.07.01 22:03 Ahoj poplacsek Olvasottság: 160x
3

9/10 – Számomra ez egy igazi pszichotriller volt

Sofia Coppola ismét megcsinálta, nagyszerű rendezést nyújtott ezúttal is. Már egy korábbi filmjében (Elveszett jelentés) is kissé pedofil témával játszadozott (igaz, az ottani felállás plátói és szellemi szintű volt), a kettő együtt már kiad egy mintázatot. Kedves Sofia, akar beszélni róla?

A kivitelezés a rendezőnőtől megszokott színvonalú és hangulatú. Kár, hogy Elvis szerepére a valóságoshoz képest 15 centivel magasabb, Priscilla szerepére 10 centivel alacsonyabb színészt sikerült találni, mert így elképesztő, mintegy 41cm-es közöttük a magasságkülönbség a filmben, mint valami kifordított Hófehérke és az egy törpe filmben, csak itt a Hófehérke a törpe. Bár nem zárom ki, hogy ebben van némi szándékosság, ami fokozza a nő kiszolgáltatottságát.

9/10 – Számomra ez egy igazi pszichotriller volt

És akkor beszéljünk pár szót a mondanivalóról, mert kiterápiázatlan társadalmunk szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni vele, felháborodik és felségsértést kiált.

Szóval van ez a 15 éves gyereklány, aki a 25 éves énekes környezetébe keveredik. 15 és 25, csak 10 év, sokaknak talán elfogadható, de itt egy iskolás lányra veti ki a hálóját a befutott zenész. Igazából a film hátralévő részében azt láthatjuk, hogy miért nem szabad ezt megengedni, nem véletlenül tabutéma a pedofília. Szóval van ez a hatalmi pozícióban lévő manus, aki elragadja a kialakulatlan személyiségű gyereket. Igazi esettanulmány a történet. A lányt izolálja a családjától, meghatározza neki, hogy milyen ruhát hordjon, milyen frizurája legyen, még azt is majd ő mondja meg, hogy mikor jön el az intim közeledés ideje. Úgy tartja, mint egy aranyhalat, és előjön belőle a vadbarom, ha a lány megsérteni készül a számára kijelölt megalázó határokat.

Priscilla a filmben tök magányos és elhanyagolt, Elvis meg közben a pajtikkal lóg állandóan, nyeli a bogyókat, éli a világát. Mennyivel másképp alakulhatott volna ez a történet, ha a gyereklánynak lett volna lehetősége felnőni, megtapasztalni a kapcsolatok működését, megismerni magát, mielőtt egy ekkora elköteleződés mellett dönt. Talán akkor észreveszi a sok vészjósló jelet, és időben elmenekül a mérgező kapcsolatból. Kész szerencse, hogy ha sokára is, de végül sikerült neki.

64 Priscilla  (2023)

dráma | életrajzi | zenés

Amikor a tinédzser Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) egy partin találkozik Elvis Presley-vel, a férfi, aki máris egy meteorszerű rock 'n' roll szupersztár, a privát pillanatokban... több»

3