A pusztítás krónikái: A 12 legjobb első világháborús film

Ha a történelem jó oldalán állsz - és nem vagy hajlandó a Call of Duty-ból venni a háborús leckéket -, akkor tudod, hogy a legjobb (ha nem is az összes) első világháborús film háborúellenes film.

Tekintettel arra, hogy a Nagy Háború becslések szerint 40 millió ember életét követelte, a legtöbb I. világháborús film igyekezett tisztelegni a harcba kényszerítettek előtt (és azok előtt is, akik meghaltak, miután a harc kellős közepén találták magukat). Olyan filmekről van szó, mint a Johnny háborúba megy (Dalton Trumbo regényéből adaptálva), amelyek olyan emberek történetét mesélik el, akik a konfliktus miatt mindent elvesztettek, testben és lélekben egyaránt.

Ne feledjétek azt sem: Még ha egy olyan díjnyertes filmet, mint az 1917, lélegzetelállító, sokszor egyenesen gyönyörű az IMAX-vásznon nézni, az élet a lövészárkokban ugyanolyan borzalmas volt, mint amit Sam Mendes filmjében láthatunk. A betegség, a túlzsúfolt kórházi ágyak, minden. A háború valódi borzalmait soha nem lehet teljes egészében megörökíteni a kamerával, de az alábbi filmek emlékeztetnek arra, hogy a háború mennyire nyugtalanító és borzalmas. Tartsd ezt szem előtt, amikor végignézed minden idők legjobb I. világháborús filmjeinek listáját.

#12

dráma | háborús

Az ifjú Paul Baumer lelkesen vonul be katonának 1914-ben. Végigszenvedi a szadista kiképző altiszt embertelen gyakorlatait, a katonaélet összes gyötrelmét, majd halálos sebet kap,... több»

A Nyugaton a helyzet változatlan eredetije nem csupán a háborús filmművészet klasszikusa: minden idők egyik legjobb filmje. Erich Maria Remarque regényének adaptációja ugyanolyan gyomorforgató, mint közel 100 évvel ezelőtt, és (a halálos nyugati frontra küldött német katonák egy csoportján keresztül) megmutatja a Nagy Háború borzalmait.  
#11

75 Arábiai Lawrence  (1962)

(10) (29)

dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi

T. E. Lawrence (Peter O'Toole) hadnagyként szolgált a Brit Hadseregben. A feladata térképek kiszínezése volt, ám egyszer megkapja élete megbízását, egy megfigyelői munkát. A... több»

Egyetlen I. világháborús filmlista sem lenne teljes az Arábiai Lawrence nélkül. A film részben az első világháború idején, az Oszmán Birodalomban játszódik, és a címszereplő, T. E. Lawrence A bölcsesség hét pillére című könyvén alapul. A filmet általában minden idők egyik legjobb filmjeként tisztelik (a háborús film műfaján belül és kívül is), és 10 Oscar-díjra jelölték.
#10

77 Wonder Woman  (2017)

(46) (40)

akció | fantasy | háborús | kaland | sci-fi

HBO Max | Netflix | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Diana, az amazóniai harcos hercegnő hátrahagyja buja trópusi szigetét, hogy az üvegből és acélból felépített városban telepedjen le. A görög harcosok által kiképzett,... több»

Senki sem számított különösebben arra, hogy a Wonder Woman az első világháborúban zajló életről nyújt majd megrázó portrét, de a "Senki földjén" csatában játszódó háborús jelenet pontosan ezt nyújtotta nekünk. (Fontos tényellenőrzés: az Amazonok királynője nem jelent meg a Nagy Háborúban harcolni, bár az sokkal hamarabb véget ért volna, ha megtette volna).
#9
Kevés olyan film van, amely ennél szemléletesebben mutatja be a háború fájdalmait. A film Arthur Hamp közlegény perén keresztül mutatja be, hogy a háborúnak milyen ára van a brit fiatalemberek számára.
#8

dráma | háborús

Johnny életveszélyesen megsebesül a háborúban. A kórházban amolyan bemutatódarabként tartják, mert úgy vélik, nem tudják visszahozni őt. Johnny azonban öntudatra ébred, és... több»

Dalton Trumbo azonos című regényét, amelyet sokan az egyik legnagyobb háborúellenes történetnek tartanak, semmi sem fogja felülmúlni. Kivéve talán a Johnny háborúba megy című filmadaptációt, amelyet maga Trumbo rendezett. Sajnos a megvert Joe Bonham története minden korban időtálló.
#7

68 Dübörög a föld  (1932)

(2) (2)

dráma | háborús | romantikus

Egy gyönyörű szerelmes történet egy mentőautó sofőrje, Henry és a nővér, Catherine Barkely között az első világháború idején. A történet a háború sújtotta... több»

Mielőtt Ken Burns és Lynn Novick végső Ernest Hemingway-dokumentumfilmje, a Hemingway a PBS műsorára kerülne, nem ártana egy kis előkészületet tenni. Ha nincs kedve visszamenni a középiskolai tananyaghoz, álljon sorba az 1932-es Búcsú a fegyverektől című film adaptációjáért - már csak Gary Cooper és Helen Hayes felejthetetlen alakításai miatt is.
#6

akció | dráma | háborús | történelmi

Netflix

Egy fiatal német katona az első világháború nyugati frontján borzasztó események tanúja és elszenvedője lesz, melyek során kénytelen megtapasztalni a velőig hatoló szorongás... több»

Ez a történet a háborús filmművészet klasszikusának, azaz minden idők egyik legjobb filmjének remakeje. Erich Maria Remarque regényének adaptációja ugyanolyan gyomorforgató, mint közel 100 évvel ezelőtt, és (a halálos nyugati frontra küldött német katonák egy csoportján keresztül) megmutatja a Nagy Háború borzalmait. Vajon ez a feldolgozás is lesz olyan jó, mint az eredeti?
#5

87 A dicsőség ösvényei  (1957)

(7) (12)

dráma | háborús

A németek Párizs felé közelítenek, már csak 28 km-re vannak, amikor a front megmerevedett. A francia és a német sereg bonyolult lövészárok járatokat alakított ki. A közkatonák... több»

Persze, a Full Metal Jacket tartja a koronát Stanley Kubrick legfontosabb háborús filmjeként. De ne hagyjuk ki A dicsőség ösvényeit sem a felsorolásból. Kubrick története egy francia tábornokról, amelyet 30 évvel a Full Metal Jacket előtt rendezett, a háború értelmetlenségét mutatja be (és akkoriban annyira ellentmondásos volt, hogy Franciaországban kezdetben be is tiltották).
#4

dokumentum | háborús | történelmi

Peter Jackson, a dokumentumfilm rendezője a Nagy Háború befejezésének centenáriuma alkalmából újszerű megközelítésben mutatja be a háború borzalmait. A technológia nyújtotta... több»

Rendező: Peter Jackson
Amikor Peter Jackson befejezi fényes pályafutását, ez a film talán a legnagyobb alkotása lesz. A BBC és a Birodalmi Háborús Múzeum technológiáját felhasználva Jacksonnak sikerült restaurálnia archív felvételeket az I. világháborúból. Az eredmény? Egy kísérteties, gyönyörű és bensőséges portré azokról az emberekről, akiket háborúba küldtünk, és gyakran a halálba.
#3

83 Hadak útján  (2011)

(14) (7)

akció | dráma | háborús | kaland | történelmi

Albertnek (Jeremy Irvine), a brit kisfiúnak legkedvesebb barátja a lova, Joey. Az első világháború közeleg, Nagy Britannia pedig fegyverkezik. Albert édesapja egy sikertelen... több»

Nincs olyan, hogy "jó érzésű I. világháborús film". De a Hadak útján legalább inspiráló. Az Albert és lova, Joey közötti köteléktől kiráz a hideg - és a Steven Spielbergre jellemző szépség és emberség végig jelen van a filmben.
Kicsit csalunk azzal, hogy a The Harlem Hellfighters-t is ide soroljuk. Ez gyakorlatilag egy dokumentumfilm. De a történet túl erős ahhoz, hogy kihagyjuk. A History Channel dokumentumfilmje a 369. gyalogezred történetét meséli el, amely több időt töltött harcban, mint bármely más amerikai egység. De amikor a főként feketékből álló ezred hazatért? Dicséret helyett rasszizmussal és szegregációval szembesültek. A Harlemi pokolharcosok nagy háborúja elmeséli az alakulat hihetetlen történetét, Max Brooks káprázatos képregényéből származó képi kísérettel az ezredről. Ezt itt hagyjuk, amíg az elkerülhetetlen filmadaptáció megjelenik.
#1

81 1917  (2019)

(45) (14)

dráma | háborús | kísérleti film

Netflix | Telekom TVGO

Az első világháborúban harcoló két brit katona életveszélyes megbízatást kap, egy üzenetet kell eljuttatniuk társaiknak, ehhez azonban át kell törniük a német frontvonalat.... több»

Egyesek számára az 1917 - amely 2019/2020 telén került a mozikba - volt az utolsó nagy élményük, amikor igazi moziban néztek filmet. De ha filmszünetre kell menned, Sam Mendes filmje figyelemre méltó búcsúzóul szolgálhat. Az 1917, amely két brit katonát követ nyomon, akik halálos parancsot kapnak, éppoly lélegzetelállító, mint amilyen lesújtó.