Új arcok a magyar filmekben: 6 fiatal színésznő, akire nagyon is érdemes odafigyelni

A magyar film és a magyar filmszínészet arculata lassan, de biztosan - több, különböző irányba - fokozatosan változik. Ez a változás pedig egy egészen új nemzedéket termelt ki, akik közt olyan színésznők vannak, mint Rujder Vivien , Kizlinger Lilla, Nagy Katica vagy Kelemen Hanna.

A mai listánkban szereplő színésznők nevéhez olyan filmek és sorozatok fűződnek, mint a Mesterjátszma, a Valami madarak, a Rengeteg - Mindenhol látlak, a hamarosan érkező Hunyadi sorozat, Hunyadi (A holló felemelkedése), a Hat hét, Majdnem menyasszony, Akik maradtak, a Rossz versek és a Semmelweis.

Kelemen Hanna, Kizlinger Lilla és Nagy Katica pedig idén a MOZGO-n jelöltek voltak a legjobb női főszereplő díjára is.

Ha megkérdeznénk a kortárs közeget, talán Nagy Katica neve lenne leginkább ismerős, akit egy generáció szeretett meg a Rossz versekben és egy ország figyelt fel rá az idén bemutatott Semmelweis filmben. Katica egyébként már gyerekkora óta a filmrajongók radarján lehet, mivel a színésznő aktívan szinkronizál is! Volt már Anna Paquin (Repülj velem!), Scarlett Johansson (Elveszett jelentés), Jennifer Lawrence (A hallgatás törvénye), Cara Delevingne (Papírvárosok), Anya Taylor-Joy (Az Északi) és Daisy Edgar-Jones (Ahol a folyami rákok énekelnek) magyar hangja is! De olyan filmekhez is adta hangját, mint a John Wick: 4. felvonás, az idén bemutatott Ricky Stanicky vagy az Országúti diszkó 2024-es remake-je!

Színészet és egyéb mélységek

Kizlinger Lilla például dokumentumfilmet is forgat "Hol van az anyukám?" címmel, melyről így mesélt a 24.hu-nak:

"Édesanyám történetéről szól, aki első generációs budapesti. A nagymamám hajléktalan volt, ebből a hajléktalanságból felköltözött Békásmegyerre: innen származom, innen mentem az SZFE-re, most meg már a Margit körúton lakom. Ez az út nagyon érdekes, ahogy a transzgenerációs traumáink is. Régóta vonz a téma, foglalkozok vele a pszichológusommal, barátokkal, önmagammal, párkapcsolatban."

A fiatal színészek közül akad olyan, aki erősebben, nyíltan beleáll egy-egy közéleti témába és olyan is, aki, ha lehet az ilyesfajta szerepvállalás alól inkább kivonja magát. Míg Kizlinger Lilla egyszerű természetességgel nyilatkozik az egyetemfoglalás időszakáról és politikai véleményéről, addig például Rujder Vivien távol tartaná magát az ilyen jellegű megjelenéstől.

S, hogy erről miért kell szót ejtenünk? Mert, ahogyan - szintén - a 24.hu interjújában áll, sajnos vagy sem, de a magyar színészetbe, a magyar filmvilágba betüremkedett végérvényesen az aktuálpolitika. A színészet, főként a filmszínészet ma már csak nehezen maradhat kizárólag szakmai kérdés. Vivien erről így nyilatkozott:

"Ez eddig engem elkerült, és ezután is szeretném, hogy elkerüljön. Úgy is, mint szakmai dilemma, és beszédtémaként is. Szakmáról szeretnék beszélni, meg társadalmi ügyekről, az összes többiről… nem látom értelmét. Tisztelem és becsülöm azokat a kollégákat, akik vállalják ezeket a témákat, de nekem erre nincs igényem, és az ezzel járó támadási felületeket sem szeretném megnyitni. Van egy mikrokörnyezetem, akiknek érdekel a véleménye, és akiket érdekel, hogy én mit mondok, de miért beszéljek úgy en bloc a nagyvilágnak?"

Aki színész akar lenni...

Román Katalin például 22 évesen rangos nemzetközi fesztiválok díjainak - megérdemelt - tulajdonosa, az SZFE azonban háromszor is elutasította. A színésznő Zsófi, a ping-pongozó karakterével tarolt 2022-ben, a Hat hét című filmben, ami a kamaszkori terhesség súlyos témájával foglalkozik.

Érdekes egybeesés, hogy a listán szereplő több színésznő is Földessy Margit tanodájában kezdett el ismerkedni a színészettel. Kelemen Hanna és Varga-Járó Sára az egyik legrégebbi magyar színitanoda/drámastúdió növendékei voltak. A stúdióról és arról, hogy miért is olyan jó, Hanna így nyilatkozott a Magyar Nemzetnek:

"Van benne valami titok. Nagyon kellemes, hogy szinte egy színházi közeg, mégis nyitott bárkinek, aki jól érzi magát benne. Bár itt sem mélyültem el egy osztályközösségbe. Ha valaki odakerült és érezhetően nem tudta élvezni az ottani munkát, akkor előbb-utóbb elment. Csak azok maradtak, akik igazán beleillettek. Dolgozunk, verseket, monológokat hozunk, meghallgatjuk egymást, vannak játékok, tánc és énekelünk. A többi részben egymást nézzük, ahogy játszunk és tanulunk belőle. Olyan régóta működik Földessy Margittal ez a rendszer, hogy akik gyerekekkel, vagy fiatalokkal készülnek filmezni, azok bejönnek és hívnak minket. Több kisfilmet és szerepet kaptam ezen keresztül: Tóth Barna Akik maradtak című filmjébe innen választottak."

Színésznők új generációja

A színésznők új generációja tehát nagyon különböző irányokból érkezik a 2020-as évek magyar filmvilágába. Van aki hivatalos értelemben nem képzett színész, mást szinte mintha erre predesztinálta volna már a gyerekkora is. Akad, akinek a közeli felmenői még több mint szerény körülmények közt éltek, míg mások a világot járják gyakorlatilag születésüktől.

Mindez formálja és gazdagítja játékukat, jelenlétüket és a mindenkori nézők élményeit is, hiszen az a színesség, amit ezek a fiatal tehetségek megjelenítenek egészen új szintre képes emelni egy-egy művészeti alkotást.

Kelemen Hanna - Több rövidfilmben, sorozatban és filmben is láthattuk már, ezek közül kiemelkedik talán az Akik maradtak Seilmann Pannija vagy az Elfogyni az ölelésben - Ady szerelmei Csinszkája. Jelenleg a Majdnem menyasszony című filmben láthatjuk, ahol Ábel marikát alakítja. 2023 őszétől Glasgow-ban, a Royal Conservatoire of Scotlandban tanul színészetet, de 15 évesen már Japánban élt egy ideig modellként. Zenész szüleinek hála, sokat mozgott az országhatárokon túl. Az SZFE-re Hannát sem vették fel, de, mint mondja, nem is bánta, mert kifejezetten külföldön akart tovább tanulni. A felvételi élménye viszont fontos volt számára és igen, természetesen vágyik magyarországi karrierre is.

Román Katalin - A színésznő leginkább a 2022-es, Hat hét című, számos rangos díjat elnyert filmből lehet ismerős. A filmben nyújtott alakításával elnyert a legjobb színésznőnek járó díjat a Bosphorus Film Festivalon, a film pedig díjaztott lett a tallini Black Nights Film Festivalon is! Katu 22 évesen megkapta a Magyar Filmkritikusok legjobb női főszereplőnek járó díját, a filmért, ugyanakkor az SZFE-re harmadszorra sem vették fel.Zsófi szerepéért az isztambuli filmfesztiválon is elnyerte a legjob színésznő díját és továbbra is filmszínészettel akar foglalkozni, egyetemi elutasítás ide vagy oda.Jelenleg külföldi filmforgatásokon dolgozik gyártási asszisztensként, távolról figyeli, hogyan készülnek a nagy nemzetközi filmes produkciók.

Nagy Katica - Nagy Katica 9 éves kora óta szinkronizál, 2019-ben végzett az SZFE-n. Játszott a Mintaapákban, az Így vagy tökéletes című filmben, az Alvilágban, a Rossz versekben és legutóbb a Semmelweis női főszerepét alakította Vecsei H.Miklós mellett.2018-ban egy HVG interjúban ugyanazt nyilatkozta, mint később Varga-Járó Sára: "hihetetlen, hogy ebből fogok élni" - nos, azóta a fiatal színésznő számos alkalommal bizonyította tehetségét. Katica a HVG interjújában elmondta, legszívesebben Karády Katalint keltené életre ha egy életrajzi filmben bárkit eljátszhatna.

Varga-Járó Sára - Idén végzett az SZFE-n és már láthattuk a Mesterjátszma című pszicho-thirllerben. Jelenleg a Vígszínház tagja, ahol gyakorlatát is töltötte. Tarnóci Éva, a pepitamagazin.com felületén megjelent interjújában Sára így mesélt a Mesterjátszma forgatása kapcsán arról, hogy szerzett-e önmagának meglepetést ennek az első filmszínészi munkának a kapcsán: "Az egész az volt. Hú, ezt most tényleg megcsináltam? Azta, most nem parázok! Kezdek felnőni. Kezdek egy kis szuverén lénnyé fejlődni. Az is egyfajta meglepetés volt, hogy fel sem fogtam, hogy ez egy munka, mert imádom ezt csinálni, persze nem hobbi, mégis annak érzem. Igen, fárasztó, de tényleg ez lesz a munkám? És mindig ezt csinálhatom? De jó! Igen, talán ez volt a legnagyobb meglepetés." - reméljük, még sok filmben láthatjuk viszont a most 26 éves, siófoki születésű színésznőt! Legközelebb például a Hogyan tudnék élni nélküled című filmben!

Kizlinger Lilla - A fiatal színésznő 2021-ben Ezüst Medvét nyert a Berlinálén a Rengeteg-Mindehol látlak című filmben nyújtott alakításáért, nemrégiben a Valami madarakban láthattuk és minden jel szerint igen izgalmas életút áll előtte. Jelenleg osztrák támogatással dolgozik első nagyjátékfilmjének forgatókönyvén és tervezi, hogy külföldön is kipróbálja magát. Lilla filmrendező szakra jelentkezett, a színészet korábban nem szerepelt a tervei között. Idén előadást rendez a Katona József Színházban és nemrég egy fotókiállítása is volt.

Rujder Vivien - A színésznő 2021-ben elnyerte a Junior Prima díjat, 2017-től a Katona József Színház társulatának tagja. A tévénézők az Apatigris, a Korhatáros szerelem és a Tóth János című sorozatokból ismerhetik, de feltűnt az Aranyéletben és a Drága örökösökben is. A színházlátogatók eddig 21 darabban élvezhették a most 30 éves színésznő játékát. 2023-ban elnyerte a Soós Imre díjat. A színésznőt a hamarosan bemutatásra kerülő Hunyadi sorozatban is láthatjuk majd Szilágyi Erzsébetként.