Közösség

Vélemény:

79 Fény az ócean felett

(2016)

Mindennek ára van

Kinga Kecskeméti   2024.08.12 20:21
0

Jóval több egy egyszerű romantikus filmnél, kőkemény lélektani dráma. Nincsenek szimpatikus hősök és gyűlöletes ellenségek, mert mindhárom főszereplő története egy-egy tragédia, mindhármójukat szeretem, megértem és sajnálom egyszerre. Hiába keresem a választ, nincsen jó megoldás. Én is anya vagyok, és utólag hiába tudom a végkifejletet, lehet, hogy én is így döntöttem volna az elején, ahogyan Isabel (Alicia Vikander). Hiszen teljesen úgy tűnt, hogy ez a baba Isten ajándéka a sorozatos szenvedések után, és nincsen senkije. Az ember álmában sem gondolna ilyen bonyolult következményekre. Hiába agyalok, Tom, a férj (Michael Fassbender) se dönthetett másképp halvány ellenérzése ellenére sem, iszonyatos kegyetlenség lett volna a feleségével szemben. Ugyanakkor, mint anya, teljes mértékben átérzem az igazi anya (Rachel Weisz) mérhetetlen fájdalmát is, akinek még azzal is szembesülnie kellett, hogy nem szereti az elveszettnek hitt gyermeke. A legnagyobb ártatlan ebben a történetben az édesanya és a kislány. De vajon bűnös-e a házaspár, és ha igen, mennyire, hiszen szeretetben felneveltek egy pici csecsemőt. Azt mondják, a nem tudás nem mentesít semmi alól. S vajon bűnös-e az apa, aki nem szólt, miután rájött a titokra? S vajon bűnös-e Isabel, aki hagyta megtörténni az egészet? Azt mondják, a lelkiismeret a legnagyobb büntetőbíró, és itt ez bizony nagyon igaz. Sokszoros árat fizettek egy ártatlannak tűnő döntésért.