2024.03.13 22:08 Timon Olvasottság: <100x
0

Bravúros(abb) finálé, avagy egy utolsó nagyobb kaland

Örülök, hogy sikerült elkészíteni ezt a filmet, még ha sokáig tartott is. Nem volt egyszerű, pláne úgy, hogy a címszereplő kalandorunk már kimondottan idős, erre van is utalás a filmben, meg hát a covid idején forgatott filmek azért sokkal több nehézségen mentek át. Végre olyan lezárást kaptunk, amely sokkal jobb és kerekebb történetet adott, mint a negyedik rész. Az se volt rossz, csak azért mégiscsak... Újra a régi: egzotikus helyek, kalandok, összetűzések a nácikkal, a kincs megvédése attól, hogy a gonoszok kezébe kerüljön. Aztán némi újdonság: Indy keresztlánya is képbe jön, együtt felkerekednek végül, és szuper történelmi tudásukat latba vetve indulhat a kincsvadászat. A sors tárcsái így alcímként egy kicsit furának hangzott, de a filmben mindjárt erősebb, és kiderül a nagyobb jelentősége. Ügyesen védték, menekültek vele, és itt sem számoltak a rosszak azzal, hogy mi történik, ha olyanba vágnak bele, amely valódi működéséről fogalmuk sincs. Itt konkrétan természetfölötti képességről ábrándoztak. Nem hallgattak ott a repülőn Indy tanácsára, és lám, mi lett! Átrepültek egy időkapun az ókori görögök idejébe. Ez számomra is nem várt fordulat volt, hogy ezt is belerakták a filmbe – furcsa, egyben bátor lépés. Hisz' lényegében tulajdonképpen egy ilyen gigantikus lépés hiányzott a filmszériából. Az alkotók pedig rendesen kihasználták napjaink rendkívüli technikáját, megis látszik az akciójeleneteknél, a végén az a rész pedig szinte a Trója c. film hangulatát idézi. Maestro John Williams ebben a filmben is kitett magáért, kedvenc zenei részem belőle az Helena zenei témája. Hú, emlékszem, mennyit hallgattam, mióta kijött! :) Fenséges, amúgy az egész filmzene akár. Így rangsorolnám a filmeket: 2, 3, 1, 5, 4. Továbbra is nagyon bírom a másodikat, mert nagyon intenzív, és az a legizgalmasabb számomra.

Szépen zárult le ez a film és vele együtt a széria, a zárójelenetsorok szinte meghatóak voltak, különösen, ahogy a kalap és a lasszó eltűnik a képernyőn. Ikonikus és tökéletes. Ez van, itt a vége Indiana Jones kalandjainak! Szép volt, zseniális filmek ezek.

Bravúros(abb) finálé, avagy egy utolsó nagyobb kaland

Köszönjük, hogy megannyi élményt nyújtottak annyi éven át!

10/10.

akció | kaland

1969-ben Indiana Jones döntő pillanathoz érkezik az életében. Miután több mint tíz éven át tanított a New York-i Hunter College-ban, a neves professzor és régész, aki szerény... több»

0